© Dirk Vertommen

Meubelen Op de Beeck stopt ermee na 90 jaar

Meubelen Op de Beeck, een van de laatste meubelwinkels in de Mechelse stationsbuurt, houdt er na negentig jaar mee op. Ten laatste begin april gaat de zaak dicht.

Sven Van Haezendonck

De uitverkoop in de winkel in de Hendrik Consciencestraat is volop bezig. “Het gaat vlot. Wij hanteren kortingen van 50 procent en meer. Dat zijn natuurlijk mooie kortingen. Een eetkamer kost hier normaal tussen de 15.000 en de 20.000 euro”, zegt Marc Op de Beeck (55). Hij is al de derde generatie van de familie die meubelen verkoopt.

Tot 1983, toen Marc de winkel heeft overgenomen, produceerde Op de Beeck zelf nog meubelen. “Daarna was dat sporadisch enkel nog maatwerk, op vraag van de klant. Tien jaar geleden zijn we daar ook mee gestopt”, vertelt hij.

"Vakmensen zijn niet meer te vinden"

De stukken die de Mechelse meubelzaak verkoopt, komen van fabrikanten in Frankrijk en Italië. “Kwalitatieve meubelen, waar nog echte meubelmakers aan te pas komen. Alleen merken wij dat ook daar de fabrikanten er stilaan uitgaan. Ze gaan failliet of ze houden ermee op”, geeft Marc aan. Dat is voor hem een van de redenen om er zelf mee te stoppen. “Het is moeilijk geworden om meubelen uit het hogere segment in te kopen aan betaalbare prijzen. En de vakmensen die ze maken, zijn niet meer te vinden”, legt Marc uit.

Ook de (toekomstige) verkeerssituatie in de buurt van de winkel speelt mee. “Parkeren is een probleem. Bovendien moet een winkel als de onze het hebben van passage. Met de plannen die nu op tafel liggen, wordt onze straat in de toekomst enkel nog toegankelijk voor bussen en taxi’s”, zegt Marc. Dat heeft hem doen besluiten om er na negentig jaar een punt achter te zetten.

"Ruim dertig jaar geleden nog twaalf winkels"

Als zijn winkel sluit, blijft er in de Hendrik Consciencestraat nog welgeteld één meubelzaak over: Old & New England. “Toen ik de winkel 34 jaar geleden overnam, waren er nog twaalf winkels. Mijn vader vertelde me dat het er vroeger zelfs veel meer waren, tot in de Coxie- en de Leopoldstraat toe”, vertelt Marc.

Het was zijn grootvader Paul die de zaak destijds heeft opgericht. In de jaren twintig van de vorige eeuw werkte hij als meubelmaker-ontwerper in de meubelfabriek van De Vos op de Koningin Astridlaan. “Daar is later de vatenfabriek van Comet uitgebouwd, een fabriek die ondertussen afgebroken is. Mijn grootvader leerde er de stiel”, klinkt het.

Tot hij in 1927 zelf een atelier begon op de Brusselsesteenweg. “In de Hendrik Consciencestraat hadden wij eerst een winkel aan de overkant van de straat. Tot we later dit grotere pand hebben gekocht van de familie Vanderbeek, dezelfde als die van de bekende patissier in het centrum”, zegt Marc nog. Daarna nam zijn vader Maurits, die ontwerper was van opleiding, de zaak over en vervolgens hijzelf. “Nu we de winkel stopzetten, ga ik mezelf nog meer focussen op de inrichting van interieurs. Wij hebben nog een atelier in Sint-Katelijne-Waver.”

Tot de sluiting begin april is de winkel elke dag, behalve donderdag en vrijdag, open van 14 tot 18u.

www.meubelenopdebeeck.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio