© rr

“Antwerps kopstuk van IS Hicham Chaib omgekomen bij bombardement in Irak”

IS-strijder Hicham Chaib uit Borgerhout, voormalig kopstuk van Sharia4belgium en een van de meest gezochte criminelen van ons land, zou zijn gedood bij bombardementen in Irak. Dat moet blijken uit een document dat op sociale media circuleert. Voorlopig kan niemand zijn overlijden bevestigen.

jbs, mtm

Op sociale media gaat een Arabisch document rond waaruit moet blijken dat het Iraakse leger gisteren dertien luchtaanvallen heeft uitgevoerd nabij de stad Tal Afar, in het noorden van Irak. De aanvallen waren naar verluidt bedoeld om Abu Bakr Al-Baghdadi, de hoogste leider van IS, te treffen.

Voorzichtig met geruchten

Dat Hicham Chaib bij de luchtaanvallen het leven heeft gelaten, kon zijn familie gisterenavond niet bevestigen. “Dergelijke berichten hebben ons voorlopig niet bereikt”, zegt Matthias Leys, de raadsman van de familie.

Jihadexpert Pieter Van Ostaeyen reageert bijzonder voorzichtig op de geruchten. “Naar mijn eerste aanvoelen is de informatie zeer voorbarig”, zegt hij. “Het document dat circuleert, kan ik niet op zijn authenticiteit controleren. Het lijkt van een Facebook- of een Telegramaccount geplukt. Maar mocht de informatie kloppen, dan toont dit aan dat Hicham Chaib wel erg hoog moet zijn opgeklommen in de rangen van IS.”

Snel carrière gemaakt

Chaib is de vroegere lijfwacht van Fouad Belkacem, de woordvoerder van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium. Hij trok in maart 2013 naar Syrië en Irak om er te gaan strijden voor Islamitische Staat (IS). Hij zou snel carrière gemaakt hebben binnen de terreurorganisatie. Zo werd er bericht (niet-bevestigd) dat hij aan het hoofd zou staan van de religieuze politie van het Syrische Ar-Raqqah.

De bombardementen van maandag zouden gericht zijn tegen ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Die zou volgens Iraakse bronnen naar het noordelijke Tal Afar gereisd zijn om enkele bevelhebbers te ontmoeten. Over het mogelijke lot van al-Baghdadi is nog niets bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER