© Joris Herregods

Bart Somers wint prestigieuze '2016 World Mayor Prize': "Een voorbeeld voor heel Europa"

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is door de City Mayors Foundation uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld. Hij wint 'the 2016 World Mayor Prize'. Hij is de eerste politicus in ons land die de prestigieuze erkenning krijgt.

Sven Van Haezendonck

De Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a) haalde het in 2014 nipt niet, Somers nu dus wel. De organisatie omschrijft Bart Somers als een leider die aangetoond heeft dat mensen van veel verschillende landen en culturen trotse inwoners van hun stad kunnen zijn.

The World Mayor Prize is een tweejaarlijks initiatief van de City Mayors Foundation Hij gaat naar een burgemeester die op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen tot zijn gemeenschap, en die een relevante visie heeft uitgewerkt op vlak van stedelijk samenleven.

De Duitser Wolfgang G. Müller (Lahr) en zijn Griekse collega Georgios Kaminis (Athene) zijn de nummers 2 en 3. "Deze drie burgemeesters hebben op een betekenisvolle manier meegewerkt aan de integratie van immigranten en de vlotte integratie van vluchtelingen en asielzoekers. Daardoor zijn ze Europese rolmodellen geworden", luidt het bij de organisatie.

Somers is sinds 2001 burgemeester van Mechelen. “Sindsdien heeft hij een eerder verwaarloosde stad getransformeerd naar een van de aantrekkelijkste steden in België. In diezelfde periode heeft hij bereikt dat inwoners van Noord-Afrikaanse origine erkend worden en zichzelf zien als volwaardige inwoners van Mechelen. Burgemeester Somers herinnert er ook vaak aan dat iedereen in zijn stad rechten, maar ook plichten heeft”, aldus de motivatie van de organisatie.

Lees ook: Somers beste burgemeester ter wereld: "In tijden van terreur brengen wij hoop"

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio