Zo wil ons land vijandige raketten neerhalen

Print
Het risico dat België of één van de andere NAVO-landen in de nabije toekomst bedreigd wordt door een raketaanval neemt volgens NAVO almaar toe. Ons land is om die reden momenteel in samenwerking met Nederland bezig met de ontwikkeling van speciale oorlogsschepen. Dit om in de toekomst vijandige raketten te kunnen neerhalen in de ruimte.

“Onze fregatten (oorlogsschepen, nvdr.) zullen qua infrastructuur en software uitgerust zijn om raketten te onderscheppen,” legt Laurence Mortier, woordvoerder van Minister van Defensie, Steven Vandeput uit.

Hoe gaat dit precies in zijn werk?

De NAVO legt in een filmpje helder uit hoe een dergelijk defensiemechanisme precies in werking zou treden. “Als een vijandige natie een raket afvuurt op een NAVO-land hebben we slechts enkele minuten om te reageren.” In samenwerking met radarsystemen die op lange afstand raketten kunnen detecteren treedt het Ballistic Missile Defense-systeem in werking. Dit systeem, waaraan België en Nederland momenteel aan het werken zijn, zal in staat zijn om troepen of landen te beschermen tegen zogenaamde ballistische raketten.

“NAVO-systemen berekenen de afstanden, evalueren de dreiging en bekijken wat de beste optie is om in te grijpen. Ook alarmeren ze de nationale autoriteiten van de bedreigde gebieden.”
Uiteindelijk wordt beslist of men vanop zee of vanop het land raketten afvuurt om vijandelijke raketten te neutraliseren.

Tegen 2028 gebruiksklaar

Het is de bedoeling dat de fregatten tegen 2028 gebruiksklaar zijn. De effectieve uitrusting om vijandige raketten neer te halen zal echter pas na 2028 bekeken worden.  “De missiles om dit te doen zijn in de strategische visie van de minister niet voorzien bij oplevering van de nieuwe fregatten. Dit omwille van de hoge kostprijs van de missiles,” verduidelijkt Mortier.  “De realisatie hiervan zal de opdracht zijn van een volgende regering.”

Dergelijke missiles, zoals de SM-3 (Standard Missile 3), kosten gemiddeld 10 miljoen dollar. De NAVO vraagt een “billijke bijdrage van de partnerlanden voor een BMD-systeem dat zowel de bevolking, installaties, als troepen van de lidstaten kan beschermen.”

MEEST RECENT