Online zoeken naar een valentijnsdate? Laat je niet vangen

Seks & Relaties

Online zoeken naar een valentijnsdate? Laat je niet vangen

Print
Op dinsdag 14 februari is het Valentijn, een hoogdag voor koppels maar ook voor singles die nog op het laatste moment een date vinden. Kijk uit als je een man of vrouw ontmoet via het internet, want helaas is Cupido’s feest ook een hoogdag voor internetfraudeurs. Met deze tips van antivirusspecialist BullGuard haal je bedriegers er meteen uit.

Herken een nepprofiel

Word je benaderd met een man of vrouw met een profiel waar zeer weinig informatie op staat en ontbreekt ook de foto? Vertrouw het niet. Ook niet pluis: de ander die elk detail over je leven wil te weten komen, zonder iets over zichzelf prijs te geven. Als de persoon in kwestie snel je telefoonnummer vraagt is dat meestal niet echt om je stem te horen, wel om je vervolgens te stalken en op te lichten.

Kijk ook uit voor foto’s die glitter en glamour uitstralen: wellicht heeft de online dater er ergens eentje van het internet geplukt. Tip: haal eens door Google afbeeldingen om te checken. Blokkeer een emotionele online band: dit is een trucje om in een volgend stadium van jullie ‘relatie’ geld te vragen.

Bescherm jezelf

Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen. Zo is het raadzaam om een latrelatie uit de weg te gaan. Een fraudeur valt niet toevallig op mensen die ver wonen. De kans is kleiner om betrapt te worden. Geef geen persoonlijke informatie en hou het op luchtige, oppervlakkige conversaties. Wacht daarmee tot je de ander in levende lijven ontmoet op een veilige plaats en er een vertrouwensband is.

Geloof geen verhalen over familiale drama’s, ze zijn wellicht geveinsd om een gevoelige snaar bij je te raken en geld te krijgen. Bied geen financiële steun aan iemand die je niet kent en open in een chat nooit bijlagen. Het kan een computervirus bevatten dat ontwikkels is om je persoonlijke gegevens te pakken te krijgen.

NIET TE MISSEN