Lenen voor huis wordt vanaf mei veel moeilijker

Vanaf einde mei moeten de banken weer strenger worden bij het toekennen van woonleningen. Doen ze dit niet, dan gaat de Nationale Bank optreden, dreigde gouverneur Jan Smets bij de voorstelling van zijn jaarverslag. De Belgische gezinnen zitten almaar dieper in de schulden en dat begint in ons land, maar ook erbuiten, tot ongerustheid te leiden.

bart moerman

De Belgische banken zijn de voorbije jaren weer onvoorzichtiger geworden met het toekennen van woonleningen, zei gouverneur Jan Smets bij de voorstelling van het jaarverslag van de Nationale Bank. En daar wil hij paal en perk aan stellen met een nieuwe maatregel: geven ze te riskante leningen, dan moeten ze extra kapitaalreserve achter de hand houden. “Als we geen voldoende gedragsreactie van de banken zien, overwegen we nog aanvullende maatregelen”, zei Smets. “Maar ik hoop stellig dat de banken goed zullen reageren en hun tarieven en kredietvoorwaarden gaan aanpassen.”

De grootste doorn in het oog zijn leningen die hoger oplopen dan 80% van de aankoopprijs. Maar ook de verhouding met het inkomen moet redelijk blijven. Smets vermeldde het niet, maar recent nog liet een bank weten dat 43% van de jongeren volgens haar een lening heeft hoger dan een derde van hun inkomen. Een resem internationale instellingen heeft ons land al voor de gevaren hiervan gewaarschuwd, zeker omdat de woningprijzen maar blijven stijgen.

Hogere schulden

© BELGA

Op dit ogenblik is er overigens nog geen probleem met het niet kunnen terugbetalen van leningen, maar wat nog niet is, kan komen. Als er plots een nieuwe economische crisis zou uitbreken met hoge werkloosheid, dreigt een deel van de bevolking zijn woning niet af te kunnen betalen. Als de bank die dan moet verkopen, loopt ze het risico er verlies op te lijden. Daarom dat Smets een grote voorzichtigheid vraagt.

Verwacht mag worden dat leningen van meer dan 80% van de kostprijs vanaf mei slechts uitzonderlijk nog gaan kunnen en bovendien veel duurder zullen worden dan andere.

Vastgoed

Jobs in de regio