© Google Street View

Bende stal voor 1,3 miljoen euro aan diamanten uit kluis

Zes Zuid-Amerikanen worden vervolgd voor de diefstal van meer dan 1,3 miljoen euro aan diamanten uit een winkel in de Antwerpse diamantwijk. De kostbare steentjes lagen in een kluis, maar die was niet op slot. Het openbaar ministerie vorderde voor alle beklaagden 37 maanden cel.

Het was op 24 juni 2012 behoorlijk druk in de winkel aan de Appelmansstraat, met een groep Duitse toeristen en een aantal Spaans sprekende koppels. Die laatsten leidden het personeel af, waardoor een van hun kompanen ongezien enkele dozen met diamanten uit de niet slotvaste kluis kon stelen. Het ging om 192 stenen met een totaalwaarde van ruim 1,3 miljoen euro.

Uit de camerabeelden bleek dat minstens elf daders bij de diefstal betrokken waren. Hun foto’s werden via Europol verspreid. De Spaanse politie herkende Magali G. en José M.C. als leden van een bende die er verschillende diefstallen had gepleegd. José M.C. bleek diegene te zijn die de diamanten uit de kluis had gehaald en was ook in Zwitserland en Finland gekend.

‘Orlando’

Via de foto’s werden ook Juan M.A., Hugo M.S., Marisol E.F. en Luz M. geïdentificeerd. Uit afgeluisterde gesprekken in een Italiaans onderzoek bleek dat de diamantroof in Antwerpen door een zekere ‘Orlando’ georganiseerd werd. Er zouden in totaal veertien mensen aan hebben deelgenomen, met Parijs als uitvalsbasis.

In augustus 2012 hadden Orlando en Hugo MS. met een heler genaamd ‘Santos’ onderhandeld over de verkoop van de diamanten. Die laatste wilde er 645.000 dollar voor geven, zo bleek uit de telefoontap. Magali G. was de enige die donderdag niet verstek liet gaan. Zij werd door Italië uitgeleverd, maar ontkende ooit in Antwerpen geweest te zijn.

Vonnis op 23 februari.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio