© AFP

Spaanse oppositie lacht premier weg als “de butler van Trump”

De oppositie in Spanje heeft donderdag felle kritiek geleverd op het aanbod van de conservatieve premier Mariano Rajoy, “bemiddelaar” in Europa en Latijns-Amerika te worden voor VS-president Donald Trump. Woordvoerder Mario Jimenez van de sociaaldemocratische PSOE vond het “pijnlijk” dat de Spanjaarden moeten slikken dat hun premier zich wil verkopen als “de butler van Trump”.

Rajoy zou zijn goede diensten dinsdagavond bij een telefoongesprek met de omstreden Amerikaanse president aangeboden hebben. Spanje is geschikt voor de bemiddelaarsrol omdat het land “een stabiele regering heeft en een economische groei van 3 procent kan voorleggen”. De regering-Rajoy is een minderheidsregering en de Spaanse economie behoort tot de kneusjes van de EU-klas. Madrid, aldus Rajoy, zou een ideale go-between zijn in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika.

De PSOE ergert zich dat de leider van de Volkspartij (PP) tijdens het gesprek de muur met Mexico noch het tijdelijke inreisverbod voor bewoners uit zeven landen ter sprake heeft gebracht.

De 61-jarige Rajoy ligt in Spanje al langer onder vuur van media en oppositie omdat hij zich (nog) niet duidelijk tegen de controversiële beslissingen van Trump heeft afgezet.

Rajoy treedt, als Trump het aanbod aanvaardt, in de voetsporen van zijn PP-voorganger José Maria Aznar. Die bood zich destijds aan als de butler van VS-president George Bush en diens “Britse poedel”, Tony Blair.