© Imagedesk / Patrick De Roo

Financiën naar Cassatie tegen afwijzing miljardenclaim Omega Diamonds

De FOD Financiën gaat in cassatie tegen de afwijzing van de miljardenclaim van de Administratie Douane en Accijnzen tegen diamantbedrijf Omega Diamonds. Dat meldt minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

JoRo, Belga

Twee weken geleden kreeg de Administratie Douane en Accijnzen ook in beroep ongelijk in de zaak die aangespannen werd tegen Omega Diamonds en elf medebeklaagden. Het Antwerpse diamantbedrijf vermeed daardoor een boete die tot in de miljarden euro kon oplopen.

Omega Diamonds had tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerd. De firma zou de vergunningen daarvoor op basis van valse documenten verkregen hebben. Volgens het openbaar ministerie en de Douane waren de steentjes in waarde verhoogd, werden er nieuwe facturen opgesteld en kregen ze ook andere Kimberly-certificaten waarop niet vermeld stond dat ze uit Angola en Congo kwamen. Omega Diamonds heeft altijd betwist dat ze niet correct gehandeld had.

Douane en Accijnzen dagvaardde Omega Diamonds, haar oprichters Sylvain G. en Arye L., vertrouwenspersoon Marc M., de financiële experts Andy B. en Yves V.D.V., de firma Tulip Diamonds in Dubai en zaakvoerders van firma’s uit Genève en Dubai. De Douane vorderde minstens 4,6 miljard euro van hen: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Precedent

Maar net als in eerste aanleg vist de Douane achter het net. Financiën legt zich echter niet neer bij de die beslissing en gaat nu in cassatie. “De beslissing van het hof van beroep strookt niet met onze dagelijkse strijd tegen fraude en voor een eerlijke fiscaliteit en kan dus een precedent vormen”, legt Van Overtveldt uit. “We kunnen ons daar niet zomaar bij neerleggen.”