© BELGA

“Tot nader order zie ik geen daling van kinderarmoede”

“Ik kan alleen maar spreken over de cijfers die ik zelf gezien heb. En alle cijfers tonen me dat de cijfers rond armoederisico niet dalen. Tot nader order kan ik dus niet anders dan zeggen dat de kinderarmoede in Vlaanderen stijgt”. Dat heeft Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen donderdag gezegd bij de voorstelling van zijn manifest over kinderarmoede “Spelen in zwarte sneeuw”. Vanobbergen plaatste ook een kanttekening bij de 1 euro-maaltijden in het armoedebeleid. “Die 1 euro-maaltijden zijn geen fundamentele aanpak”, klonk het.

adm

Het boek van Vanobbergen zwengelde de discussie over de maximumfactuur in het secundair onderwijs aan. Maar het boek gaat veel breder. Vanobbergen bekijkt de armoedeproblematiek vanuit kinder- en mensenrechten-perspectief. Wat betekent armoede voor hen en voor hun gezin? Hoe benaderen de samenleving en het beleid die kinderen in armoede? En welke hefbomen zijn er voor een betere armoedebestrijding?

Wat dat laatste betreft, bepleit de Kinderrechtencommissaris een “omvattend verhaal”. De huidige focus van het beleid op zelfredzaamheid schiet volgens hem tekort. Men zou beter de “structurele uitsluitingsmechanismen” aanpakken. Wie in armoede leeft, heeft namelijk ook in onderwijs, gezondheidszorg en vrije tijd extra hindernissen te overwinnen. Mensen in armoede stellen een bezoek aan de tandarts uit, kunnen zich niet inschrijven in een sportclub,...

Homans

De voorbije dagen laaide een discussie op over de uitspraken van Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) over de armoede in Vlaanderen. Vanobbergen zegt dat hij op basis van de cijfers die hij heeft enkel kan concluderen dat de kinderarmoede in Vlaanderen niet daalt, maar stijgt. “Ik kan alleen spreken over de cijfers die ik zelf gezien heb en die cijfers tonen me dat het risico op armoede in Vlaanderen stijgt”.

De Kinderrechtencommissaris toont zich ook nogal sceptisch over de 1 euro-maaltijden, één van de accenten in het armoedebeleid van minister Homans. “Het is evident dat als je 1 euro-maaltijden naar voor schuift als een speerpunt van je beleid, dat het wat mager is. Het is geen fundamentele aanpak van het probleem”, aldus Vanobbergen. Het Kinderrechtencommissariaat neemt de 1 euro-maatregel grondiger onder de loep en komt later dit jaar met de resultaten van die oefening.