© AFP

Geruchten aanstelling eurosceptische Amerikaanse ambassadeur maken EU zenuwachtig

Wie wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie? De vraag doet in de Europese instellingen en de lidstaten stilaan het angstzweet uitbreken nu de naam van Ted Malloch steeds meer over de tongen gaat. De zakenman en econoom voerde naar eigen zeggen al gesprekken met (toenmalig) president-elect Donald Trump, maar is controversieel omdat hij er een uitgesproken kritische visie op de EU op nahoudt - net als Trump zelf trouwens.

adm

Vorige week nog vroegen de fractieleiders van de christendemocraten, de socialisten en de liberalen in het Europees Parlement om de mogelijke voordracht van Malloch niet te aanvaarden. Hij had zich te negatief over de Europese Unie uitgelaten, zeiden ze. Zo sluit hij het einde van de eurozone niet uit en vindt hij dat de EU “te politiek correct” is. Malloch had ooit een diplomatieke post waar hij volgens zijn eigen verklaringen een handje toestak om de Sovjet-Unie ten grave te dragen. “Misschien is er nog een Unie die wat getemd moet worden”, zei hij.

De Europese instellingen wachten gespannen af wie Trump zal nomineren als de opvolger van Anthony Gardner, die vorige maand de deur van de ambassade achter zich dichttrok. Eens voorgedragen, moeten de Europese Commissie, de Raad, de Europese diplomatieke dienst én de lidstaten het licht op groen zetten. Als een van de betrokkenen de aanstelling van Malloch (of iemand anders) weigert, moet Trump zijn huiswerk opnieuw maken, maakte een woordvoerder van de Commissie donderdag duidelijk.

Deze week reist EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini naar Washington en het lijdt geen twijfel dat de voordracht van de toekomstige Amerikaanse ambassadeur daar besproken zal worden. Mogherini ontmoet onder meer minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en Donald Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner.

Intussen blijft Malloch van zich doen spreken. Op bezoek in Griekenland verklaarde hij woensdag dat het beter zou zijn mocht Griekenland de eurozone verlaten.