Rookmelders binnenkort in élke woning verplicht

Het voorstel van decreet van Jelle Engelbosch (N-VA) om tegen 2020 rookmelders te verplichten in alle Vlaamse woningen is donderdag unaniem goedgekeurd in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement.

Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet.

Vlaams parlementsleden Jelle Engelbosch (N-VA), Katrien Partyka (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open VLD) willen daar verandering in brengen en dienden een voorstel van decreet in.

“Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen en zo de complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel voor iedereen, dus”, legt initiatiefnemer Engelbosch uit. Bedoeling is dus om tegen 2020 een rookmelder te hebben in alle woningen in Vlaanderen.

Het voorstel werd donderdag unaniem gestemd in de bevoegde commissie en moet nu nog enkel gestemd worden door de plenaire.