© Photo News

Francken krijgt gelijk over rechter die terreurverdachte vrijliet

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het derdenverzet gewonnen tegen de vrijlating van een 41-jarige Algerijn die illegaal in ons land verblijft. De man, een terreurverdachte, moet nu worden opgespoord.

mtm

De 41-jarige Algerijn die illegaal in België verblijft en die door de inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden voor banden met terrorisme, mag niet worden uitgewezen. Zo oordeelde een Luikse rechter vorige week. “Onbegrijpelijk”, reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Het gaat is een gevaarlijk individu.”

De man in kwestie, Mohamed B., staat onder meer omwille van zijn Nederlandse vrouw bekend bij de veiligheidsdiensten. Zij was drie jaar geleden op haar 24ste de eerste vrouwelijke Syriëronselaar die in ons land werd gearresteerd. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, die ze inmiddels heeft uitgezeten.

Ziek

Twee maanden geleden werd de man meegenomen naar het gesloten centrum van Vottem (Luik) met het oog op zijn uitwijzing naar Algerije. De hele procedure voor een gedwongen repatriëring werd doorlopen, een dokter achtte hem ook ‘fit to fly’. Algerije leverde een laissez-passer af waarmee B. door de douane geraakt.

Enkele dagen geleden had de man op een vliegtuig moeten stappen, maar hij diende een eenzijdig verzoekschrift in bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg en haalde zijn slag thuis. Hij kon de rechter overtuigen dat hij ziek is. Eerder hadden twee andere rechtbanken geoordeeld dat de repatriëring wel kon doorgaan.

Francken moest bovendien een dwangsom van 500 euro betalen per dag dat hij de man vasthoudt. De staatssecretaris tekende derdenverzet aan tegen de uitspraak en haalde daarin zijn gram. De man wordt nu opgespoord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER N-VA