Dood van IT-girl Tara schokt Engeland

De Britten zijn in shock na het nieuws over de dood van Tara Palmer-Tomkinson. De 45-jarige schoonheid haalde elke dag het societynieuws door haar verschijning op feestjes, als peetdochter van prins Charles of welke onverklaarbare reden dan ook. Tara is de meest gefotografeerde vrouw in Engeland. Over haar dood is er veel onduidelijkheid, al is het niet helemaal onverwacht. De politie zegt dat haar dood ‘onverklaarbaar’ is, en niet verdacht.

MW

© AP

Tara onthulde drie maanden geleden dat ze een hersentumor heeft, een goedaardige. Maar bij het lezen van haar diagnose was het voor haar al duidelijk. “Ik ga dood”, zo zei ze in de Britse media. “Ik weet dat mijn hart zal stoppen met kloppen.” De beroemdheid streed ook al jaren tegen een auto-immuunziekte, maar mogelijk nog verwoestender voor haar lichaam was haar cocaïne-verslaving. Tara spendeerde een fortuin in afkickcentra. Maar na een party iets voor Kerst zou ze zich opnieuw in de drugs hebben gestort.

Tara Palmer-Tomkinson werd gevonden in haar flat. Werkmannen verklaarden dat ze er vrijdag een harde knal hadden gehoord en dat ze haar daarna niet meer hadden gezien. Over de doodsoorzaak is niet bekend. Twee weken geleden werd Tara voor het laatste gefotografeerd buiten haar flat in Londen, haar ogen zaten goed verstopt achter een grote donkere zonnebril. En dat was niet haar stijl. Tara liet zich altijd opmerken en stond dagelijks in de roddel-columns.

De bevriende prins Charles en de hertogin van Cornwall laten weten ‘diep bedroefd’ te zijn om de dood van zijn peetdochter, met de toevoeging dat hun gedachten bij de familie zijn. Tara haar familie leerde de royals kennen nadat haar vader in de jaren 70 skiles gaf aan prins Charles in de Zwitserse Alpen. Haar vader Charles Palmer-Tomkinson was een voormalig skikampioen. De royals reisden nog vaak naar Zwitserland voor hun wintervakantie, en Tara was er dan ook. De jonge prinsen William en Harry zouden in haar familie veel steun hebben gevonden na de dood van hun moeder, prinses Diana. Tara liet zich graag fotograferen met prins Charles en als het voormalig fotomodel kon probeerde ze ook een kiekje te versieren met Kate, of diens zus Pippa.

Tara groeide op in een aristrocratische familie met drie kinderen. Haar broer James Palmer-Tomkinson verbleef in Zwitserland, voor zijn ski-company, toen hij het tragische nieuws van Tara vernam.

Tara was getalenteerd, rijk en mooi. Als schoolmeisje droomde ze nog van een leven als pianiste in concertzalen. Ze wilde Beethoven spelen voor de royals. Maar om de een of andere reden heeft ze haar laatste muziekexamens nooit meer afgelegd. Haar leven nam een bizarre wending. Van de aristocratie ging het naar de celebrity-cultuur. Tegen het einde van de jaren 90 was Tara de ultieme IT-girl geworden. Je kon geen glamourmagazine openslaan, zonder haar te zien. Ze werd een van de eerste vrouwen die zonder duidelijke reden bekend werd. Ze kreeg aanbiedingen als krantencolumnist en voor tv-shows. Ze deed mee in het programma ‘Ik ben een Celebrity …’ in 2002 en werd er overgoten met smurrie in de jungle-douche.

Ze was excentriek, liet zich opmerken in gewaagde outfits en ze had heel wat bekende vriendjes: in 2003 poseerde ze met Duncan James en een jaar later met Brad Hunt.

Niet alle Tara-verschijningen van het partybeest waren even glamoureus. Met baseball-pet en neusstrips liep ze in 2006 door Londen na een operatie die haar beschadigde neus rechttrok na het snuiven van cocaïne waardoor haar septum, kraakbeen tussen neusgaten, was ernstig was aangetast.