© Jan Van der Perre

Pietje Potlood, de tekenaar van Bumba

Iedere ouder met jonge kinderen kent Bumba. Veel minder bekend is Peter Kustermans (46) uit Meerle (Hoogstraten). Hij tekent nochtans Bumba’s voor de kost, als vaste tekenaar bij Studio 100.

“Ik zei als kind altijd dat ik striptekenaar wilde worden”, vertelt Peter. “Zelfs toen al was tekenen het liefste wat ik deed. Op elk stukje papier begon ik te kribbelen. In de klas zat ik te tekenen in plaats van op te letten. En op woensdagmiddag ging ik naar de tekenles bij ons in het dorp. Mijn bijnaam in de familie was Pietje Potlood, dat zegt toch al iets (lacht).”

Peter kwam bij Studio 100 terecht na een spontane sollicitatie. Hij begon er met het tekenen van Piet Piraat, Bumba kwam na twee jaar Studio 100 op zijn pad. “De pop van Antwerpenaar Jan Maillard werd toen geïntroduceerd met de bedoeling er een getekende versie van te maken. Wij zaten met alle tekenaars rond tafel en ik, de nieuweling, wilde me wat op de achtergrond houden. Maar toen niemand stond te springen om hieraan te beginnen, heb ik me kandidaat gesteld. Musti tekenen kon ik al. Bumba moest ook wel lukken, dacht ik.”

Peter schetste tientallen Bumba’s. Het bleek een serieuze zoektocht om het juiste figuurtje te vinden. Tot Gert Verhulst op een dag langskwam en vroeg om alle tekeningen naast elkaar te leggen. “Gert haalde er meteen één uit. ‘Dát is ’m’, zei hij tegen mij. Die Bumba had de juiste vorm, de gepaste lijnvoering en voldoende details. Ik heb er niets meer aan veranderd. De tekening is tot nu dezelfde gebleven.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio