© BERT DE DEKEN

Leefloners gaan aan de slag in bedrijven van de stad

De stad Turnhout heeft een ‘plan-Werk’. Daarmee wil de stad de volgende jaren zevenhonderd leefloners weer aan het werk krijgen. Dat ambitieuze plan vereist veel creativiteit.

Guy Van Nieuwenhuysen

Vandaag telt Turnhout 1.150 leefloners op jaarbasis. In 2016 konden stad en OCMW er een zeventigtal activeren als artikel-60’ers. Dat betekent dat leefloners een werkervaring wordt geboden tot ze weer recht hebben op een werkloosheidsvergoeding. “Wat meteen duidelijk maakt dat dit niet de beste manier is om mensen aan het werk te krijgen”, beseft OCMW-voorzitter Luc Op de Beeck (CD&V). “We moeten meer mensen op een meer duurzame manier weer in het arbeidscircuit krijgen.”

Het plan is ambitieus. Op de Beeck stelt dat ze 62% van de leefloners op een of andere manier kunnen activeren. Dan gaat het al gauw om zevenhonderd mensen. Het OCMW is betrokken bij de sociale maatwerkbedrijven De Troef en Den Aas, waar mensen aan de slag kunnen en weer een arbeidsattitude kunnen aankweken. “Maar we stellen vast dat bedrijven niet zitten te wachten op mensen die hun enige werkervaring in de sociale economie hebben. Daarom creëren we een tweede stap. Ik noem het een zalmtrap. De zalm zwemt omhoog via de zalmtrap en wordt onderweg sterker.”

Handenarbeid

Het stadsbestuur stelt ook twee mensen aan die op zoek moeten naar nieuwe tewerkstellingsmogelijkheden voor laaggeschoolden. “In Nederland en Duitsland neemt handenarbeid weer toe. Bij ons nog niet. Er moeten toch bedrijven te vinden zijn die met laaggeschoolden aan de slag kunnen.”

Volgens Luc Op de Beeck dringt de tijd, dus moet het hele project dit jaar in gang getrapt worden. “Het aantal leefloners moet met 10% per jaar afnemen, zodat we terug naar het niveau van zeven jaar geleden zakken: vierhonderd leefloners. Als dat lukt, brengt dat stad en OCMW veel geld op. Maar dan moeten we eerst zwaar investeren.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio