© Jan Van der Perre

Rotonde Lakborslei verdwijnt bij heraanleg van kruispunt

De werken aan het kruispunt van de Confortalei en de Lakborslei in Deurne starten in augustus en duren tot januari 2018. De Lakborslei wordt een voorrangsweg, de Confortalei zone 30.

Jan Stassijns

De huidige toestand van het kruispunt Confortalei-Lakborslei is al langer een zwart punt in het district. “Het is vooral erg onveilig voor fietsers”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA), ook bevoegd voor Mobiliteit. “Tussen 2011 en 2015 zijn daar zestien ongevallen gebeurd. De rotonde remt het verkeer onvoldoende af en de fietsers zijn niet zichtbaar genoeg.”

Daar komt nu dus verandering in. In het nieuwe ontwerp wordt de Lakborslei een voorrangsweg. De rotonde verdwijnt en de Verscheidene zijstraten aan het kruispunt sluiten zo haaks mogelijk aan op de Lakborslei. “Dat maakt het overzichtelijker en zorgt voor grotere voetgangersruimte en dus meer verblijfsruimte langs de huizen”, zegt Sekeris. “De toegang tot de zijstraten wordt daardoor verhoogd aangelegd, wat een poort vormt naar de zone 30, die ook uitgebreid wordt naar de Confortalei. Op de Lakborslei komen buskussens om de snelheid te verlagen. Rijdend op de ­Confortalei kan je in de toekomst enkel rechts afslaan op de ­Lakborslei. Er wordt wel een terug­keerbeweging mogelijk ­gemaakt aan de ­Bisschoppenhoflaan.”

“Negen maanden de hel”

De bestaande fietspaden langs de ­Confortalei en de Lakborslei worden doorgetrokken naar het kruispunt. “De fietsers krijgen zo een eigen plaats en komen duidelijker in beeld voor de automobilist”, zegt Sekeris. “Er worden ook 24 nieuwe bomen geplant en er komt in totaal 690 ­vierkante meter openbaar groen.”

De werken aan het kruispunt starten in augustus en duren tot januari 2018. Ze vallen dus samen met die aan de ‘brug van den azijn’ (juli 2017 tot maart 2018). In die periode wordt er ook op de ­Bisschoppenhoflaan gewerkt. “We hebben de werken bewust laten samenvallen om de overlast voor automobilisten tot een minimum te beperken”, zegt Sekeris. “Liever negen maanden de hel, dan opeenvolgende werken die blijven aanslepen. We moeten door deze zure appel bijten.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio