© Paul Keyenberg

Juf Sofie neemt honden mee naar haar klas

De leerlingen van de klas van juf Sofie Thijs uit Retie in de school 3Master in Kasterlee krijgen geregeld speciale gasten over de vloer. De juf neemt vaak een van haar twee therapiehonden mee naar de school.

BART VAN DEN LANGENBERGH, PAUL KEYENBERG

Sofie Thijs (32) uit Retie is niet alleen leerkracht in een klas van 12- tot 13-jarigen in de 3Master, de school voor buitengewoon onderwijs in Kasterlee. De jonge vrouw is ook begeleidster van zogenaamde therapiedieren. In haar privépraktijk werkt ze met kinderen om bijvoorbeeld angst voor honden weg te nemen en ze geeft workshops voor kinderen. Haar geloof in de therapeutische kracht van dieren heeft ze ook in haar eigen klas ingevoerd.

Geregeld brengt Sofie ofwel haar Duitse herdershond Liasco ofwel haar Australische labradoodle Basiel mee naar school. Een labradoodle is een kruising tussen labrador en een poedel. De kinderen leren niet alleen hoe ze best met een hond omgaan, maar ze lezen bijvoorbeeld ook aan hen voor uit hun boeken.

“Telkens een van de honden in de klas aanwezig is, neemt een van de kinderen de verantwoordelijkheid voor die hond op zich. Hij of zij geeft de hond water en eten, laat het dier uit en raapt uitwerpselen op”, vertelt Sofie Thijs. “Door zich voor Liasco en Basiel in te zetten, groeit hun motivatie. De kinderen voelen zich dankzij de aanwezigheid van de honden erg goed. Ze leren ook hoe ze de hond kunnen laten volgen. Als dat lukt, sterkt hen dat enorm in hun zelfvertrouwen.”

www.superhond.be

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio