© Photo News

Open Vld wil buitenlandse financiering radicale islam droogleggen

Open Vld wil dat de federale regering strenger optreedt tegen de buitenlandse financiering van het salafisme in ons land. De Vlaamse liberalen hebben daarvoor een resolutie klaargestoomd, maar schrijven ook aan een wetsvoorstel om die vraag harder te maken. Een ander voorstel moet het voor gemeente- of havenbesturen mogelijk maken rechtstreeks aan de Staatsveiligheid te vragen of bepaalde investeringsvoorstellen wel helemaal koosjer zijn.

De partij reageert daarmee op het OCAD-rapport dat woensdag uitlekte en dat waarschuwde voor het oprukkende wahabitisch salafisme in ons land. Met de resolutie - een vraag aan de regering, waar Open Vld deel van uitmaakt - wil ze de geldstromen in kaart brengen en zo nodig forser optreden, legt Kamerlid Annemie Turtelboom uit in De Ochtend.

Woensdagavond verklaarde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat er de voorbije jaren al heel wat maatregelen zijn genomen om de financiering van radicale islam een halt toe te zeggen. Toch merkte hij op dat de hele wereld met “belangrijke commerciële belangen” wordt geconfronteerd, “en een kleine staat als België op dat vlak een druppel op een hete plaat is”. Hij haalde daarbij aan dat VS-president Donald Trump bij zijn inreisverbod zowel Saoedi-Arabië als Pakistan buiten schot hield.

Onveiligheid

Volgens Turtelboom moet er een onderscheid worden gemaakt tussen geldstromen die “eerbare belangen” dienen enerzijds en anderzijds de financiering van een intolerante lezing van de islam die tot onveiligheid leidt en waardoor onze normen en waarden onder druk komen te staan. Ze citeerde een Europees rapport waaruit zou blijken dat Saoedi-Arabië massaal geld pompt in het wereldwijd promoten van het wahabisme, alsook geldstromen richting de Grote Moskee in Brussel “puur voor het promoten van normen en waarden die haaks staan op onze normen en waarden”.

Sp.a-voorzitter John Crombez hekelde woensdag nog dat Open Vld tegen een eerder socialistisch voorstel stemde om de geldstromen droog te leggen. De liberale politica merkt op dat er wettelijke problemen waren met dat voorstel. “Dit gaat niet over meerderheid en oppositie. Dit moeten we samen aanpakken”, luidt het.