Weg met de pil: deze gel is het nieuwe voorbehoedsmiddel voor de man

Vrouwen hebben de pil, het spiraaltje, de hormoonpleister en tientallen andere manieren om aan geboortebeperking te doen. Voor mannen is het aanbod veel beperkter: er zijn condooms en er is de vasectomie, maar die laatste is meteen een erg drastische ingreep. Onderzoekers uit de Amerikaanse staat Californië hebben nu een speciale gel ontwikkeld die mannen zou toelaten om tot twee jaar lang seks te hebben zonder risico op zwangerschap.

ehu

De gel draagt de naam Vasalgel en wordt geïnjecteerd in de zaadleiders. Dat zijn de kanaaltjes waarlangs het sperma uit de teelballen ontsnapt. De gel zorgt voor een barrière die, aldus de onderzoekers, 100% garantie biedt op succes.

Een revolutie op vlak van mannelijke contraceptie, zeggen experts. Het grote voordeel in vergelijking met een ‘klassieke’ vasectomie, is immers dat deze vorm omkeerbaar is. De zaadleiders worden niet doorgesneden en de gel kan weer weggehaald worden door de zaadleider te spoelen met een speciale zoutoplossing.

© PARSEMUS FOUNDATION

In een recente test voorkwam de Vasalgel succesvol zwangerschap bij 16 apen voor een periode van twee jaar. “We merken dat deze methode veilig is en minder complicaties veroorzaakt dan een klassieke vasectomie”, zegt onderzoekster Catherine VandeVoort van het California National Primate Research Centre. “Vasalgel is een veelbelovend alternatief en onderzoek bij konijnen toonde aan dat het proces omkeerbaar is.”

De gel wordt ontwikkeld door de Parsemus Foundation in Berkeley, een soort vzw die onderzoek doet naar anticonceptie. Als alles volgens plan verloopt, zullen volgend jaar de eerste menselijke tests uitgevoerd worden.