Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© WAS

Korfbal

Detlef Elewaut verlengt contract bij Nederlandse PKC Papendrecht: “Aanpak in Nederland is totaal anders”

Detlef Elewaut zal ook volgend seizoen nog coach zijn van PKC Papendrecht. De 40-jarige ex-bondscoach verlengde zijn contract bij de Nederlandse topclub voor één extra jaar.

lwi

Als speler was Elewaut al één jaar actief bij PKC, en nu is hij er dus ook als coach aan een nieuw succesverhaal aan het schrijven. “We staan ongeslagen aan de leiding”, zegt de ex-bondscoach. “De druk is uiteraard groot, er wordt verwacht dat we de finale winnen. Maar dat is nog toekomst, laat ons eerst de play-offs maar winnen. Door het missen van de titel vorig jaar is de honger om kampioen te spelen enorm groot. Toch is het ook een warme club waar het bijzonder aangenaam werken is. Bovendien heb ik enkele geweldige spelers om mee te werken. Natuurlijk ben ik wel niet vaak meer thuis. Er kruipt veel tijd in, maar ik kan het voorlopig nog allemaal goed bolwerken en ook thuis mag ik toch nog altijd binnen (lacht).”

Het Nederlandse korfbal staat al jaren net een trapje hoger aangeschreven dan het korfbal in België. Kijk maar naar de laatste wereldkampioenschappen of Europacups.

Wat is nu juist het verschil tussen de Nederlandse en Belgische competitie?

Elewaut: “Het spel in Nederland is toch helemaal anders. Zowel in aanval als in verdediging. Dat er meer gescoord wordt in Nederland, ligt vaak niet door de hogere kwaliteit van de spelers, maar wel door een andere strategie. Ook de trainingsintensiteit - het gaat niet om meer trainen, maar om beter trainen - is helemaal anders dan in België. Die aanpak zou al in de jeugd moeten starten, maar daar blijft het resultaat voor vele clubs toch nog te belangrijk. Er wordt in België ook nog te veel individueel gewerkt. Een korfbalactie is gebaseerd op samenspel, dat is het belangrijkste. De spelers moeten de juiste keuzes leren maken. In België zijn we te veel bezig met fysieke en geïsoleerde techniektraining en missen we zo het leren nemen van beslissingen door het samenspelen. Dat is een groot verschil in opvatting en visie tussen de twee landen. Zolang dat in België niet wordt aangepakt, zal het moeilijk zijn om stappen te zetten.”