Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

Judointernationale meeting in sofia - Mortselse Roxane Taeymans staat na tien maanden blessureleed opnieuw op de mat

“Eindelijk weer op de tatami staan, deed zo’n deugd”

Tien maanden lang stond ze met een blessure langs de kant, maar Roxane Taeymans is eindelijk terug. De 25-jarige judoka maakte afgelopen weekend in Sofia haar rentree op de internationale judoscene. Taeymans ging er al in de eerste wedstrijd uit, maar belangrijker is dat ze eindelijk haar comeback kon vieren. Toch sprak de Antwerpse meteen haar ambities uit en wil ze zich nog proberen te kwalificeren voor het EK in april.

patrick poppe

Na een schouderoperatie, die onder meer een streep trok door haar olympische ambities, was Taeymans tien maanden lang dag in dag uit bezig met haar revalidatie. De wil om terug te komen was groter dan het besef om de gemiste kans in het olympische jaar. “Ik ben nooit wanhopig geweest. Als judoka weet je nu eenmaal dat blessures deel uitmaken van je sport. Met twee grote blessures (in 2014 kende ze een zware knieblessure, red.) mag ik nog niet klagen. Er zijn judoka’s die op mijn leeftijd al veel erger hebben meegemaakt. Ik ben nu al een drietal maanden intensief aan het trainen. In januari trok ik nog op stage naar Japan om te zien hoe ver ik stond. Dat was allemaal positief, maar als judoka snak je toch naar de tornooien. Die bleven maar uit, tot ik vorig weekend in Sofia kon starten. Oké, ik verloor meteen mijn eerste wedstrijd, maar het resultaat was niet belangrijk. Ik voelde dat ik nog heel wat wedstrijdritme miste, maar tegelijk vond ik dat het toch allemaal beter ging dan ik gevreesd had. Bovendien was het toch wat wennen voor me, de wedstrijdregels zijn wat aangepast omdat nu onder meer ook de yuko niet meer wordt toegekend en er nog maar maximum drie strafpunten worden gegeven.”

Nog steeds hoop op EK

Als ex-Europees kampioene bij de beloften en meervoudige Belgisch kampioen heeft Taeymans niets aan ambitie ingeboet. De Mortselse hoopt zich alsnog te kunnen plaatsen voor het EK. “Dat vindt dit jaar wel uitzonderlijk vroeg plaats, in april al. Ik heb nog twee kansen om me te plaatsen. Ik moet dan binnen twee of vier weken een medaille halen op een van de twee tornooien. Lukt dat, dan mik ik toch al direct op de top acht. En dan zou mijn terugkeer al heel mooi zijn, al heb ik hoe dan ook ongelooflijk genoten van dat matchke in Sofia. Weer op de tatami staan, deed zo’n deugd.”