Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

VeldlopenPK cross

Benoît Goethals pakt zilver in korte cross

Benoît Goethals bekroonde zondag in Herentals een sterk seizoen met een zilveren medaille op het PK korte cross. Bij de vrouwen haalde Eline Pinter zilver in de korte cross.

basp

Goethals nam moedig de handschoen op tegen favoriet, Belgisch kampioen korte cross Sam Valgaeren in de 2,83 km lange cross. Als enige durfde de Brasschatenaar meeschuiven met Valgaeren. Maar halfweg wedstrijd moest hij lossen. Valgaeren triomfeerde na 8’22. Goethals (8’ 31) moest zich nog reppen om het zilver veilig te stellen tegen de sterk oprukkende Sander Heemeryck (8'35). “Tweede was echt wel het hoogst haalbare”, erkende Goethals die op de dag van het PK ook zijn 26ste verjaardag vierde. “Vooraf wist ik dat Sam sterk zou zijn. Maar ik probeerde er toch een strijd van te maken. In het begin besloot ik om met hem mee te schuiven om zo de rest al wat op achterstand te zetten. Toen ik na twee ronden moest lossen, heb ik me geconcentreerd op de tweede plaats. Op het einde kwam Sander Heemeryck nog sterk opzetten, maar ik kon standhouden.”

Voor Goethals is de zilveren plak een bekroning van een sterk seizoen. “Dit is nog maar mijn tweede podiumplaats. Maar deze winter heb ik al heel veel plaatsen in de top vijf gehaald in de lange crossen. Ik eindig telkens drie à vier plaatsen hoger dan vorig seizoen. Dat betekent dat ik toch weer wat vooruitgang heb geboekt.”

Bij de vrouwen haalde Eline Pinter zilver op de korte cross. Heel de race ging ze mee in de kopgroep met Sofie Lauwers en Kaat Vermeulen, maar Vermeulen was op het einde de sterkste. Vermeulen haalde het met drie seconden voorsprong op Pinter.