Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© Photo News

Schaatsenwk afstanden in Gangneung - Jelena Peeters start vandaag WK op olympische ijsbaan van volgend jaar

“Ideaal om nu al te proeven van de olympische sfeer”

In het verre Zuid-Koreaanse Gangneung beginnen vandaag de wereldkampioenschappen afstanden. Jelena Peeters heeft zich verzekerd van een startplaats op drie afstanden: de 3000 m, de 1500 m en de massastart.

Karin De Ryck

Peeters start vandaag op de 3000 m. Zondag staan ook nog de 1500 m en de massastart op het programma. De Wuustwezelse is er klaar voor.

“Twee weken geleden reed ik nog een persoonlijk record op de 1000 m”, zegt Peeters. “Vervolgens trainde ik door met het oog op het WK. Ik nam deel aan een wereldbekerwedstrijd in Berlijn, maar we hadden daar bewust geen piekmoment van gemaakt. Hopelijk komt die piek hier in Zuid-Korea.”

Op de 3000 m hoopt Peeters om onder de 4’10” te gaan. “Waar me dat juist gaan brengen in de eindafrekening, valt uiteraard af te wachten. Een goede indeling van mijn race maken is - zoals steeds op deze afstand - cruciaal, rekening houdende met de omstandigheden van de dag. Voor de massastart hoop ik in de topacht te geraken. Die afstand is altijd een tactische race, waarin ik alert moet zijn om op het juiste moment punten te kunnen pakken. Het hoofddoel blijft op lange termijn natuurlijk een selectie halen voor Pyeonchang 2018.”

Dit WK afstanden is dan ook al een voorsmaakje voor die Spelen. “Op deze gloednieuwe ijsbaan worden volgend jaar de olympische titels uitgedeeld. We liepen de voorbije dagen nog door het stof en er werd nog hard gewerkt. Maar het ijs voelt goed aan. Dat ijs wordt trouwens gemaakt door de ijsmeester van Calgary. Het is alleszins ideaal om de wedstrijd nu al hier te kunnen meemaken.”

Focus op techniek

Samen met haar coach Margo Van Dijk heeft Peeters de laatste tijd ook hard op haar techniek gewerkt. “Dat blijft een continu aandachtspunt. Verder is het een kwestie van in vorm te zijn op het juiste moment.”

Peeters zelf traint vaak alleen, maar doet dat soms ook in groep. “Het meer specifieke technische werk doe ik doorgaans alleen met mijn coach. Maar voor het duurwerk kan ik ook terugvallen op groepen om me mee te meten.”

In Gangneung gaat de Wuustwezelse ook proberen te supporteren voor Bart Swings. “De sfeer in ons kleine Belgische team is prima. Als mijn eigen races het toelaten, zal ik zeker ook naar de wedstrijden van Bart gaan om hem aan te moedigen.”