Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

Zwemmen

Louis Croenen bereidt Vlaamse kampioenschappen voor in Athene: “Eerste doel is WK-limiet voor deze zomer”

Louis Croenen is nog tot zondag in Athene, waar hij deelnam aan de open Griekse kampioenschappen. Hij pakte er goud op de 200 meter vlinderslag en werd tweede op de 100 meter vlinderslag en de 200 meter vrije slag.

jbr

De Kempenaar focust nu in eerste instantie op de Vlaamse zwemkampioenschappen van eind februari. Daar wil hij een WK-limiet voor Boedapest zwemen, al beseft hij dat dit niet gemakkelijk wordt.

“Ik wou na de Spelen in Rio mijn lichaam een beetje laten recupereren na vier jaar intensieve trainingsarbeid. Misschien komen de Vlaamse kampioenschappen dan nog iets te vroeg”, zegt Croenen, voor wie Rio een afgesloten hoofdstuk is. Toch blijft er nog iets knagen. Croenen zwom in Rio ’s ochtends de reeksen van de 4x200 meter vrije slag en hypothekeerde zo zijn individuele finale op de 200m vlinderslag, later diezelfde dag. “De vrije slag is niet mijn beste nummer. Maar ik heb me uiteraard voor 100 procent gegeven. Mijn programma viel gewoon heel slecht, op twee dagen tijd heb ik vijf keer een 200 meter gezwommen, waardoor de recuperatietijd veel te kort was om mijn absolute topprestatie neer te zetten. Veel mensen realiseren het zich niet, maar ik had tien jaar voor die olympische vlinderslagfinale getraind. Drie tot zes uur per dag, zes dagen per week.”

Vooruit kijken is nu de boodschap en met het oog op die toekomst zijn de eerste stappen gezet in Athene. Croenen traint en zwemt er onder de leiding van Rick Valcke. “Over de tijden die ik hier neerzette, ben ik redelijk tevreden. Af en toe kwam de zon erdoor, waardoor we ook al eens buiten konden trainen. We komen terug op zondag 12 februari en zullen de trainingen dan stilaan afbouwen, om eind februari te kunnen pieken. Na de Vlaamse kampioenschappen volgt er ook nog een wedstrijd in Den Haag”, besluit Louis Croenen.