© BFM

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kraan botst tegen hoogspanningskabel: buurt even zonder stroom en internet

Een bouwkraan heeft gisterenmiddag aan de Duffelsesteenweg een hoogspanningsleiding geraakt. Op de leiding zat 70.000 volt. Niemand raakte gewond, maar de buurt zat wel een tijdje zonder elektriciteit. Mogelijk zijn er bij omwonenden elektrische apparaten beschadigd.

tdk

Arbeiders zijn al een tijdje bezig aan de bouw van een appartement aan de Duffelsesteenweg. Met de bouwkraan die op de werf staat, liep het gisteren mis. “De kraan heeft bij het zwenken de hoogspanningsleidingen geraakt. Hoe dat precies is kunnen gebeuren, wordt nu volop onderzocht. Normaal gezien staan dergelijke bouwkranen zo afgesteld dat ze maar tot een bepaalde afstand kunnen draaien. Net om te vermijden dat ze bijvoorbeeld hoogspanningsleidingen of andere gebouwen raken”, zegt brandweerkapitein Bart Vanhoutte van hulpverleningszone Rand.

SteekvlamNiemand raakte bij het incident gewond. De kraanman is wel flink geschrokken, net als enkele buren. “Ik was kruiswoordraadsels aan het invullen toen ik plots een bonk hoorde in mijn zekeringenkast boven. Amper enkele ogenblikken later hoorde ik buiten een tweede knal. Eerst dacht ik nog dat de zekeringenkast op de benedenverdieping ontploft was, maar toen ik naar buiten liep vertelden de bouwvakkers me wat er was gebeurd”, zegt buurtbewoonster Marina Van de Broeck. “Een buurman keek net naar buiten toen het incident zich afspeelde.

Hij heeft een metershoge steekvlam gezien. In mijn huis is de elektriciteit uitgevallen. Ik hoop vooral dat er niet teveel schade is aan de elektrische toestellen want dat kan natuurlijk met zo’n ongevallen.”

Bij een aantal omwonenden vielen ook het internet en de televisiedistributie uit. “Ik had een bonk gehoord en dacht eerst dat er iets was misgelopen met een vrachtwagen in de buurt. Even later hoorde ik de sirenes van de brandweer en politie en ben ik gaan kijken”, pikt Ingrid Maes in. “Wij hebben wel elektriciteit, maar het internet en de televisie zijn uitgevallen.”

Duizenden zonder stroom

Het incident had gevolgen voor heel wat omliggende gemeenten. Het transformatorencentrum in Duffel viel zelfs uit. Daardoor zaten duizenden mensen in Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Waarloos en Koningshooikt een klein kwartiertje zonder stroom.

Vooraleer de bouwkraan verplaatst kon worden, moest de hoogspanningslijn eerst stroomvrij worden gemaakt. Pas nadien kon ook de herstelling van de leiding starten.

Wie schade heeft opgelopen, doet er het beste aan om zijn of haar brandverzekering te contacteren.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio