© Shutterstock

Open brief aan ontwerpers modeweek: “Hou de modellen gezond”

In het verleden hebben heel wat spelers uit de modewereld en ver daarbuiten zich al uitgesproken over de te magere modellen, maar bij henzelf bleef het vaak stil, tot nu. Meer dan 60 onder hen, en naast hen enkele modellenbureaus, hebben een open brief geschreven aan de modeontwerpers die op de New York Fashion Week hun werk zullen tonen. "We dringen er sterk op aan dat jullie gezondheid laten primeren en diversiteit vieren."

flb

Tientallen modellen en enkele modellenbureaus hebben een open brief geschreven aan de Amerikaanse modeontwerpers. Daarin brengen ze twee eisen naar voor en ze zijn ook van plan om die af te dwingen. Daarvoor gooien ze de sociale media in de strijd. Ze hebben samen namelijk - zoals plus-sizemodel Iskra Lawrence en transgender model Geena Rocero - miljoenen volgers en die designers die aan hun oproep gehoor geven, zullen dan ook op Twitter, Facebook en Instagram in de bloemetjes worden gezet.

De brief gaat als volgt: "De bezorgdheid om de door de mode-industrie gepromootte extreme magerzucht is niets nieuws, maar een recente studie gepubliceerd in de International Journal of Eating Disorders bevestigt dat ongezond gewicht een ernstig probleem blijft in de industrie. Te vaak worden modellen gedwongen om hun gezondheid en veiligheid op het spel te zetten om aan werk te geraken."

"Eetstoornissen leiden tot hogere sterftecijfers dan gelijk welke andere psychische aandoening en wie het overleeft, heeft zijn gezondheid vaak onomkeerbare schade toegebracht. Daarom werken we samen met de Model Alliance en de National Eating Disorders Association om dit probleem aan te kaarten."

"We dagen je uit"

"Samen dagen we je uit om gezondheid en diversiteit op de catwalk te promoten. Via onze sociale mediaplatformen, waarmee we collectief miljoenen mensen bereiken, zullen we de leiders in de industrie erkennen die deze uitdaging aangaan. We zullen specifiek een oogje in het zeil houden wat betreft de diversiteit in ras, grootte, leeftijd en genderstatus en we hopen dat we die diversiteit te zien krijgen in al die categorieën."

"Meer dan ooit hebben we nu de mogelijkheid om de boodschap uit te dragen dat diversiteit ons sterk maakt. We hopen oprecht dat jullie allemaal - van designers, tot agents en casting directors - de creatieve kracht van de industrie zullen omarmen om progressiever te zijn, inclusiever en om het juiste te doen."

Benieuwd of de oproep ook echt gehoor zal vinden bij de ontwerpers. Dat zal blijken vanaf 9 februari, want dan gaat de New York Fashion Week van start.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty