© Kioni Papadopoulos

© dirk kerstens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Man achter gezonken badboot blaast Flandria nieuw leven in

Er gaat opnieuw een Flandriaboot uitvaren. De nieuwe eigenaar krijgt gelijk een concurrent, want ook de rederij Jan Plezier start in maart met rondvaarten in de Antwerpse haven.

dirk hendrikx, johan van baelen, paul verbraeken

2016 was een somber jaar voor het haventoerisme. Studio 100, uitbater van de vier nog operationele Flandriaschepen, gooide de handdoek in de ring. Eigenaar Brabo zette de schepen vervolgens te koop. Het einde van een bijna honderd jaar oude traditie leek nog moeilijk af te wenden.

Maar gisteren vernam uw krant van verschillende bronnen dat alvast één van de vier Flandriaboten, met name de 24, verkocht is. De nieuwe eigenaar is Philip De Prest, die de gezonken badboot uitbaatte en die al langer rondvaarten aanbiedt voor groepen en voor feesten. In Mechelen organiseert De Prest toeristische rondvaarten op de Dijle. Hij wil zelf nog geen commentaar geven. Volgens een insider lopen er ook onderhandelingen met verschillende bieders voor de overige drie Flandria’s.

Traditie voortzetten

Jan Van Marcke (69), zoon van de oprichter van de Flandriarederij die in 2003 failliet ging, bevestigt de verkoop van Flandria 24. “Ik was zelf aan het onderhandelen met Studio 100 en Brabo om op een of andere manier de traditie voort te zetten”, zegt hij. “Maar dat ging over de vier schepen in één pakket, eventueel via een vorm van huurkoop. Eén schip apart overnemen, leek geen optie. Ik ben er niet boos om. Waar het mij om ging, is de continuïteit. En die is er nu.”

Er is wel nog één kleine kink in de kabel: de vier Flandria’s blijven volgens het contract normaal nog tot 23 mei in beheer van Studio 100. Volgens hun website worden ze tot dan nog verhuurd voor evenementen en feesten. Het rondvaartseizoen begint echter al veel eerder. De kersverse concurrent van Flandria 24 begint er zelfs al op 2 maart mee, zo kondigen de reders vader René en zoon Nils Verbeeck aan. “We hebben de vergunningen klaarliggen. De website om online een ticket te boeken, is zo goed als afgewerkt. We zijn helemaal klaar voor twee tot drie rondvaarten per dag met vertrek en aankomst aan de Londenbrug.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio