© Photo News

Belgische mannen blijven stunten en winnen nu ook dubbelspel op Davis Cup

In Frankfurt am Main hebben Ruben Bemelmans en Joris De Loore België in de Davis Cup op een 2-1 voorsprong gezet, na het dubbelspel tegen de Duitse broers Alexander en Mischa Zverev. De Belgen haalden het in 5 sets, al verkochten de Duitsers hun vel bijzonder duur. De Belgen wonnen de eerste twee sets (6-3, 7-6), daarna keerden de Duitsers de rollen om (6-4, 6-4). In de vijfde en beslissende set wonnen Bemelmans en De Loore met 6-3.

eadp

Nadat Steve Darcis na een absolute thriller vrijdag de eerste wedstrijd voor de Belgen had gewonnen tegen Philipp Kohlschreiber, zette Alexander Zverev de bordjes weer gelijk voor de Duitsers na een makkelijke wedstrijd tegen Arthur De Greef. Werk aan de winkel dus voor de Belgen op dag twee in het dubbelspel. Normaal zou Michael Kohlmann met Mischa Zverev het terrein op gaan, maar Kohlmann meldde ziekjes af. Alexander Zverev nam zijn plaats zijn, voor het eerst in de Davis Cup vormden de broers een ploeg.

In de eerste set kreeg het Belgische ploeg de steun van het publiek, en blijkbaar hielp dat voor de moraal van de landgenoten. De Belgen trokken in de eerste set aan het langste eind met 6-3. In set twee hadden Bemelmans en De Loore het een pak lastiger met de twee Duitsers aan de overkant. Eerst leek het erop dat de Belgen opnieuw naar 5-3-setwinst zouden doorstomen na een break, maar dit keer lieten de Zverevs niet begaan. Ze pakten hun break terug en kwamen terug tot op 6-6. Een tiebreak zou over het lot beslissen, en daarin toonden de Belgen zich het sterkst. Bemelmans en De Loore wonnen de tiebreak met 7-4.

Duitsers keren (even) terug

Plots stokte de Belgische machine echter. De Duitse broers raakten eindelijk in hun ritme en haalden de volgende twee sets binnen met telkens 6-4. Bemelmans en De Loore probeerden zich wel te verweren, maar verloren telkens één opslagspelletje en zetten die scheve situatie niet meer recht. Een vijfde en beslissende set zou dus beslissing brengen over de zege in het dubbelspel. Bemelmans en De Loore braken bij 3-2 door de opslag van de Duitsers en behielden die voorsprong. De Duitsers probeerden nog even voor hun leven te vechten, maar gingen uiteindelijk toch onderuit met 6-4.

Zondag staan de twee afsluitende enkelwedstrijden op het programma. Eerst neemt Steve Darcis het op tegen Alexander Zverev. Daarna staat Arthur De Greef tegenover Philipp Kohlschreiber.

Wie drie keer wint, plaatst zich voor de kwartfinales van de Wereldgroep en speelt van 7 tot 9 april tegen titelverdediger Argentinië of Italië om een plek bij de laatste vier. Italië leidt in Buenos Aires met 0-2 en heeft dus de beste kaarten in handen. De verliezer moet in september play-offs om het behoud afwerken.

Meer sportnieuws