© Gino Van Looy

Chinezen kopen feestzaal Nilania

De bekende feestzaal Nilania stond al een tijdje over te nemen, maar nu heeft eigenaar Dirk Van Dessel een nieuwe uitbater gevonden. Chinezen uit het Antwerpse willen er een restaurant met wereldkeuken van maken.

Gino Van Looy

“Ik ben er heel tevreden mee”, zegt Van Dessel. “Ik zou niet graag gezien hebben dat het gebouw ­afgebroken werd. Daarom ben ik blij dat er overnemers zijn gevonden en dat het een horecazaak blijft.”

Het liefst had Van Dessel zelf nog een tijd verder gewerkt in Nilania. "Maar door echtscheidingsperikelen moest ik ermee stoppen en heb ik het gebouw te koop gezet. Uiteraard doet dit pijn, want ik heb hier 38 jaar van mijn leven in gestoken. Nilania is één brok nostalgie voor mij.”

De feestzaal is een van de ­bekendste gebouwen in Nijlen, maar oorspronkelijk had het gebouw een andere functie. “In 1971 werd Nilania geopend als hotel, met op de gelijkvloerse verdieping een grote biljartzaal met vier tafels en daarachter een feestzaal, die toen nog niet veel gebruikt werd. De biljartzaal was een groot succes, Raymond Ceulemans is zelfs nog lid geweest van de club hier.” Later werd ook de hotelverdieping omgetoverd in een feestzaal.

Bekende wielrenners

“De Antwerpse afdeling van de Belgische Wielerbond was op zoek naar een nieuw lokaal. Wij zijn op de kar gesprongen, en die vergaderingen brachten evenveel op als de hotelkamers (lacht). ­Elke week vergaderden ze hier, soms zelfs twee of drie keer. Veel bekende wielrenners zijn hier gehuldigd, zoals Tom Boonen en Paul Herygers. Ook Eddy Merckx kwam hier geregeld met zijn ­ex-ploegmaats. Daarom is het ook jammer dat we het niet meer mogen meemaken dat twee wereldkampioenen uit de omgeving, Wout van Aert en Sanne Cant, hier gehuldigd worden.”

Van Dessel heeft in al die jaren dan ook geen dag met tegenzin gewerkt. “De laatste jaren waren er minder trouwfeesten, maar wel veel uitvaarten. Ik heb zelf een diploma van kok en sommelier, maar ik was vooral de gastheer die zag dat alles in de zaal in orde was. Mijn zonen hadden de zaak graag voortgezet, maar dat is er dus niet van gekomen. Ik heb wel vertrouwen in de Chinezen, want ze hebben grootse plannen. Ze willen werken met een open keuken en ook niet alleen Chinese ­gerechten klaarmaken.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio