© JAn auman

Na burenprotest: Schotense wapenwinkel mag geen munitie opslaan

H&O Arms mag in zijn wapenwinkel in de Boekenborglei in Schoten geen munitie-opslagplaats integreren. Het schepencollege weigert de vergunning. Er werden door de buurtbewoners bijna 170 bezwaren ingediend.

Jan Auman

Voor heel wat bewoners van de dichtbevolkte wijk Deuzeld was het eind vorig jaar een complete verrassing dat ze via de aanvraag voor de opslag van 40 kilo kogels te weten kwamen dat er zich al anderhalf jaar een wapenwinkel bevond. Twee gepassioneerde wapenliefhebbers mikken er met hun speciaalzaak H&O Arms na hun dagtaak op andere fanaten van vooral historische wapens. Hun klanten zijn jagers, sportschutters en verzamelaars.

“We hebben al anderhalf jaar een vergunning en zijn erkend door de provinciegouverneur. De zaken gaan goed en we veroor­zaken geen overlast”, zegt Tom, een van de zaakvoerders. “De winkel is ook maar twee uur per week open en alleen op afspraak. Maar munitie weegt heel veel. Om heen en weer rijden te vermijden, wilden we daarom graag iets meer stockeren, veertig kilo in de plaats van de nu toegestane twintig kilo.”

Mede doordat het gemeentebestuur de brieven om het openbaar onderzoek aan te kondigen in de buurt te laat had verzonden en door een officieel bord waarop sprake was van ‘explosieven’, ontstond er onrust in de buurt.

“We achten een munitie­opslag niet inpasbaar in een dichtbevolkte wijk, zeker niet tussen al deze eengezinswoningen in gesloten bebouwing”, besloten burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) en schepen van Leefmilieu Erik Block (CD&V). Tegen deze beslissing kunnen zowel de exploitant als buurtbewoners beroep aantekenen. De burgemeester benadrukt wel dat de ­wapenhandel zelf wel perfect legaal verder kan openblijven.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio