Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BERT DE DEKEN

VeldrijdenDVV Verzekeringen Trofee Lille - Ex-veldrijder Tom De Kort stoomt volgende generatie Kempense jongeren klaar

“Het talent van Sanne Cant viel me meteen op”

In de aanloop naar het WK veldrijden van vorige week viel geregeld de naam van Tom De Kort. De ex-veldrijder houdt zich al jaren bezig met het bijschaven van jonge Kempense talenten. Zo was hij jaren geleden als een van de eersten overtuigd van het talent van Sanne Cant, de wereldkampioene die vandaag mee voor een volkstoeloop moet zorgen op de Lilse Bergen.

eddy leysen

“Dat was nog lang voor er sprake was van de grote veldritteams”, vertelt de 42-jarige ex-crosser uit Kasterlee. “Ik was als enige crosser actief in het toenmalige AWS-team. Ik kon de ploegleider overtuigen om het budget dat hij aan wegrenners spendeerde in te zetten voor de vorming van een veldritteam. Tot mijn grote verbazing kreeg ik te horen dat ik er dan maar meteen werk van moest maken. Iemand die ik er zeker bij wou, was Sanne Cant. Ik zag meteen dat ze talent in huis had, maar het was moeilijker om de ploegleiding te overtuigen. De vrouwencross was immers nog lang niet was ze nu is. Maar ik kreeg mijn zin en heb haar zowat twee jaar begeleid, niet met schema’s, maar door samen te trainen.”

Trainerscursus

Na twee seizoenen koos Cant voor een groter team, Tom De Kort bleef zijn werk verderzetten. “Ik was toen zelf nog actief als renner, maar gaf wel heel geregeld training. De renners hadden geen verplichtingen: wie wilde komen, was welkom. Van het een kwam het ander en plots werd ik gevraagd door de Kastelse Durvers of ik hun crossers niet wou begeleiden. Meteen ook het sein om een trainerscursus te volgen. Met ervaring kom je ver, maar het is ook belangrijk over de juiste papieren te beschikken. En je steekt er ook heel veel van op.”

WK-selecties

Met Briek Hermans en Ward Van Laer loodste De Kort in die periode twee van zijn poulains naar het EK, Sanne Cant, Karen Verhestraeten en Laura Verdonschot leidde hij naar WK-selecties. “Het is dankzij de sterke prestaties van Laura in de aanloop naar het WK van vorige week dat mijn naam al eens over de tong ging. Maar eigenlijk doe ik nog altijd wat ik al jaren doe: jonge veldrijders proberen wat bij te brengen. Je ziet meteen wie over het nodige talent beschikt, aan de stuurvaardigheid, maar vooral ook aan de inzet en het doorzettingsvermogen. Veldrijden is een zware sport, waar je veel voor moet doen en laten. Ik probeer hen ook duidelijk te maken dat ze plezier moeten hebben in hun sport, anders houden ze het nooit vol.”

Topdag in Lille

“Het veldrijden is een klein wereldje dat heel nauw aan elkaar hangt, vroeger nog meer dan nu. Dat heeft alles te maken met het fenomeen mobilhome. Als er in het verleden al eens ruzie was, werd dat vaak bijgelegd in de kleedkamer, nu kruipt men in zijn eigen cocon. De cross is de laatste decennia wel sterk geëvolueerd, vooral door het feit dat de ploegen professioneler zijn gaan werken en grotere budgetten voorhanden hebben. De aandacht in de media is groter dan ooit en de sport draait op een verschrikkelijk hoog niveau. Dat zie je aan de toppers uit het veld die op de weg gaan rijden, zoals een Stybar, een Boom, maar ook een Van Der Poel en Van Aert”, weet De Kort.

Met diezelfde Van Aert en Sanne Cant staan vandaag in de Lilse Bergen dus twee wereldkampioenen aan de start, het bewijs dat het veldrijden in de Kempen floreert.

“En er zijn ook in de jeugdreeksen heel wat streekrenners met potentieel. De sport blijft hier bij ons razendpopulair. Daarom ook dat het in Lille een topdag zal worden. Zij hebben de perfecte datum, twee wereldkampioenen en een schitterende en overzichtelijke omloop. Als nu ook het weer wat meezit, zal het over de koppen lopen worden. Ik ben alvast als een van de eersten van de partij. Zodra de jeugdreeks van start gaat, sta ik langs het parcours.”