Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

VoetbalProximus LeagueUnion - Antwerp (zaterdag 17.00u) - Frédéric Duplus (26), vaste waarde onder drie coaches, houdt het hoofd koel

“Bij Lierse is de druk groter”

Hoogspanning in de Proximus League. Als Antwerp de laatste vier wedstrijden in de reguliere competitie wint, speelt het een dubbel duel tegen Roeselare voor promotie naar 1A. Maar daarvoor moet zijn Franse aanvoerder Frédéric Duplus (26) de Great Old vandaag in het Koning Boudewijnstadion tegen Union eerst naar een zesde opeenvolgende zege loodsen. “Ons spel was onaanvaardbaar, maar we kwamen op knappe wijze van ver terug.”

Stijn Druant

1B blijft een verraderlijke competitie. Union zal evenmin cadeaus uitdelen.

Frédéric Duplus: “Toch moet Antwerp weer voor het maximum gaan, ook al wordt het inderdaad lastig. Zeker in deze reeks moet je altijd match per match bekijken. Als Antwerp-speler weet je dat elke tegenstander tegen ons net iets meer kan, het wordt een pittig gevecht. Maar als we het zoals de voorbije weken serieus aanpakken, ben ik hoopvol. Of winnen een must is? Bij een gelijkspel zijn we niet plots alles verloren.”

Nog zes keer winnen en jullie zijn kampioen.

“Zo denk ik dus liever niet. Oké, die positieve spiraal is er, maar het is nog lang. Union, Lierse, Roeselare en Lommel blijven lastige tegenstanders. Druk is er niet, eerder een goed gevoel en een positieve sfeer. Dat geeft kracht. Nerveus word je pas als je ploeg in moeilijkheden verkeert, en dat is niet het geval. Lierse lijkt de grootste concurrent, maar het is niet de enige. Al zal de druk daar groter zijn, vermoed ik. Anderzijds: als we kampioen willen worden, zijn we verplicht om onze serie van vijf zeges op rij te verlengen.”

Hoe groot is de invloed van Wim De Decker?

“Je ziet het aan de dribbels op training, alles lukt. Het vertrouwen is terug. Je zag dat ook bij bijvoorbeeld Tuur Dierckx, die in Tubeke de bal opeiste voor die strafschop. Kleine details, die onze grote sprong voorwaarts verraden.”

Roeselare won de eerste periode en is de tegenstander in de finale. Denk je daar echt nog niet aan?

“Daarover spreken zou gevaarlijk zijn. Maar de groep is volwassen genoeg om alles onder controle te houden, zeker ook in de kleedkamer. Iedereen beseft: beter de koers aan de finish winnen is dan te veel en vroeg aan de kop te beginnen sleuren. Maar dit Antwerp gaat tot het uiterste, wees gerust.”

Intussen loopt het ook voor jou uitstekend: pas sinds dit seizoen op de Bosuil, maar zowel onder Gevaert, Bico als De Decker altijd een vaste waarde geweest, en nu de onbetwiste aanvoerder die Biset en Colpaert respectievelijk op de bank en in de tribune houdt?

“Ik slaap zeer goed, dank u (lacht). Het doet natuurlijk deugd dat ik altijd heb mogen spelen, en het is een eer om aanvoerder te zijn. Zo kan ik met die verantwoordelijkheidszin iets teruggeven aan coach en club. Maar of ik of iemand anders aanvoerder is, maakt eigenlijk niet veel uit. Als ik het op een dag niet meer ben, dan is dat maar zo. Ik zal altijd en overal dezelfde zijn als voetballer en mens, zo ben ik opgevoed.”

Wel sneu voor Maxime Biset en Steve Colpaert, jouw twee ex-aanvoerders?

“Maxime en Steve zijn echte profs, en dus zeer aanwezig, training én in de kleedkamer. Echte leiders, ook zonder die aanvoerdersband. Het zijn moeilijke tijden voor hen, maar het zijn geweldige collega’s. Ik leer veel van hen en kan op hen rekenen. Topkerels!”