Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Voetbal3de amateurklasse A - voorzitter Harry Van Houteghem verlaat Mariekerke voor Temse

“Mariekerke heeft een toekomst zonder mij, maar niet op dit niveau”

Gisteren dropte Mariekerke-voorzitter Harry Van Houteghem een bommetje in het doorgaans rustige Scheldedorp. De preses en mecenas verlaat eind dit seizoen de club en wordt voorzitter in Temse, waar hij ook woont.

ydb

“Het was een héél moeilijke beslissing”, vertelt Van Houteghem. “Vorig jaar heb ik al aan een vertrek gedacht, maar ben ik gebleven. Nu heb ik de aartsmoeilijke knoop dan toch doorgehakt. In bijna negen jaar Mariekerke had ik met niemand problemen. Ik kan iedereen nog recht in de ogen kijken. Maar sportief was het op. Ik woon in Temse en kon hun vraag niet naast me neerleggen.”

“In al die jaren is de club ook niet mee geëvolueerd. Het bestuur verjongt niet, er staan geen nieuwe mensen op. De accommodatie is gezellig, maar niet conform een nationaler. Onze supporters zijn nog altijd dezelfde als in derde provinciale. Met ploegen als Branst, Bornem, Hingene, Wintam en Oppuurs zijn er veel te veel ploegen op zo’n korte afstand. Er was geen ruimte meer om te groeien.”

Hij wil het zelf niet met zoveel woorden zeggen, maar het is geen geheim dat Mariekerke op dit niveau staat of valt met de financiële steun van zijn voorzitter Harry Van Houteghem. Door het vertrek van zijn mecenas wordt de club dus in zijn voortbestaan bedreigd. “Ik ben ervan overtuigd dat Mariekerke nog een toekomst heeft, maar niet op dit niveau. Tenzij er een nieuwe witte merel opduikt. Ploegen als Mariekerke kunnen niet overleven zonder de steun van de gemeente, de plaatselijke industrie of een geldschieter.”

Van Houteghem benadrukt dat hij zijn sponsorverplichtingen tot het einde van het seizoen zal blijven nakomen. De komende maanden zal moeten blijken hoe de bestuurlijke én sportieve toekomst van de Klein-Brabanders er zal uitzien. Dreigt een leegloop of kan de club de dure spelersgroep toch enigszins samenhouden? De club liet via een persmededeling alvast weten dat de ambities voor volgend seizoen moeten worden bijgesteld.