© GiPla

“Hij schaamt zich? Het helpt ons niet, het geld is weg”

De aanhouding van oplichter Luc D.C. (62) is met een maand verlengd. Zijn advocaat zegt dat hij zich schaamt over de diefstallen bij de Mechelse armoedevereniging De Lage Drempel. “Hij schaamt zich? Ik kan mij dat voorstellen,maar het helpt ons niet. Ons geld is weg”, reageert secretaris Marina Rochtus.

Sven Van Haezendonck

Beetje bij beetje krabbelt De Lage Drempel weer overeind. Sinds bekend raakte dat de vzw gedurende jaren werd opgelicht door haar eigen penningmeester is een golf van solidariteit losgebarsten. Een paar duizend euro is ondertussen op de rekening gestort. “Zowel van particulieren als van organisaties zoals Foundation Mechelen. Na de deuk die ons vertrouwen in mensen heeft gekregen, is dat natuurlijk hartverwarmend”, stelt Rochtus.

Maar de vzw is er nog lang niet. “Voorlopig zijn al onze activiteiten die geld kosten nog steeds geschrapt. Wij hebben eerst nog openstaande facturen moeten betalen. Dankzij voorzitter Koen Anciaux van het Sociaal Huis kunnen wij onze werking voorlopig wel voortzetten. Het geld voor maart is al gestort. Organisaties die zelf ook niet over zoveel middelen beschikken, hebben zelfs aangeboden om gratis te lenen. We waarderen dat heel erg, maar voorlopig gaan we er nog niet op in”, legt Marina Rochtus uit.

"Hij zette achteraf een eentje voor de 100 euro"

Ondertussen wordt meer en meer duidelijk hoe Luc D.C. jarenlang misbruik maakte van het vertrouwen dat hij kreeg. Zoals die keer dat het bestuur besliste om een van de medewerkers te verrassen omdat hij vader was geworden. “Wij beslisten om honderd euro cadeau te doen, maar onze penningmeester zette daar achteraf een eentje voor”, vertelt Rochtus. Zo schreef de penningmeester 1100 euro over op zijn eigen rekening, waarvan hij dus duizend euro in eigen zak stak. Geschat wordt dat Luc D.C. er op deze manier 80.000 tot 100.000 euro doordraaide.

Meester Frank Coel, de advocaat van de penningmeester, weet niet waar dat bedrag vandaan komt. “Pas op, mijn cliënt heeft bekend dat hij geld gestolen heeft. Zowel aan de politie als de onderzoeksrechter. Maar hoeveel? Dat zal nog moeten blijken uit het nazicht van de kasstukken”, zegt Coel.

"Hij wil het geld terugbetalen"

Het gerecht wil duidelijk vaart zetten achter het onderzoek. Nadat de oplichter zichzelf begin deze week aangaf, werd vrij snel een huiszoeking uitgevoerd. “Daar is geen cash geld gevonden. Het geld is opgeleefd. Mijn cliënt heeft aangegeven dat hij zich schaamt en hij wil het geld terugbetalen”, geeft zijn advocaat aan.

Die woorden maken bij de secretaris van De Lage Drempel niet veel indruk. “Hij schaamt zich? Het helpt ons niet. Ons geld is weg. Ik zie niet goed in hoe iemand dat kan terugbetalen. Hij heeft zich trouwens pas aangegeven als hij geen weg meer uit kon”, zegt Marina Rochtus nog. Zijn advocaat bevestigt dat zijn cliënt even naar Frankrijk vluchtte. “Eerst naar de Westhoek en vervolgens naar Saint-Omer. Met een deelauto, dat klopt. Hij heeft me verteld dat hij handelde in een schrikreactie”, vertelt Frank Coel.

Luc D.C. is vrijdag verschenen voor de raadkamer. Daar is zijn aanhouding met een maand verlengd. Hij wordt verdacht van schriftvervalsing, vervalsing van stukken en loondiefstal. Voor die feiten riskeert de man tot vijf jaar cel en een boete van 6000 euro.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio