© ss- rr

Meer dan 2.000 jaar geleden gestorven

Wordt mysterie van mummies vol tattoos die begraven werden met paarden en een hele hoop cannabis eindelijk opgehelderd?

Wetenschappers staan al jaren voor een raadsel nadat ze de gemummificeerde lichamen vonden van twee getatoeëerde mensen in Siberië. Hoe zijn de twee gestorven, en waarom werden ze begraven samen met paarden en cannabis? De twee mummies zullen nu een hele reeks tests ondergaan in een poging om na te gaan hoe ze gestorven zijn.

lbo

Archeologen vonden al in 1949 de gemummificeerde resten van een man en een vrouw in een 42 meter brede grafkamer in de Altaj-bergen in Siberië. De twee lichamen lagen daar al eeuwen en bleken dankzij het ijs en de vrieskou in de gebieden goed bewaard gebleven

De man en de vrouw, vermoedelijk een koppel, werden begraven samen met 9 paarden, een hele hoop cannabis en heel wat dure spullen van onschatbare waarde, zoals onder andere kettingen, een versierde wagen en een van de oudste tapijten ter wereld. Vermoedelijk lag er nog veel meer in het graf, maar werden heel wat waardevolle spullen de voorbije eeuwen weggeroofd. Opmerkelijk: de paarden waarmee de twee werden begraven, waren gezadeld en hadden een harnas om.

Prins, koning, stamhoofd?

De man had krullend, zacht, donker haar en was tussen de 55 en 60 jaar toen hij stierf. De vrouw had donkerbruin haar en zou zo’n 10 jaar jonger geweest zijn bij haar overlijden. Volgens onderzoekers was de man een stamhoofd of een soort van koning van de Pazyryk, een steppenstam die verwant was aan de Scyten (een Iraanse ruiterstam), en die van de 5e tot de 3e eeuw voor Christus in Kazachtstan, Zuid-Siberië en Mongolië leefde. Onder andere de vele tattoos op de lichamen van de man en de vrouw zouden erop wijzen dat het om belangrijke figuren in die tijd ging.

Lichamen opgevuld met paardenhaar

De mummies worden intussen al jaren bewaard in het Hermitage Museum van het Russische Sint-Petersburg. Maar nog steeds vragen wetenschapper zich af hoe de twee juist gestorven zijn en vooral ook hoe ze leefden. Dankzij een scanner met de nieuwste technologieën worden die en andere vragen mogelijk binnenkort beantwoord. Zo willen de onderzoekers (onder andere radiologen, antropologen en archeologen) ook te weten komen hoe de twee net gemummificeerd werden. De hersenen, organen en de spieren werden verwijderd. Wat nog overbleef, was het skelet en de huid. De lichamen werden weer opgevuld met paardenhaar.

De wetenschappers hopen via de scans ook meer bij te leren over de technieken van het mummificeren. Daarnaast hopen ze ook via de scan te kunnen reconstrueren hoe de twee er hebben uitgezien, meer dan 2.000 jaar geleden.

© Google Maps

Het is de eerste keer dat dergelijke scan wordt uitgevoerd bij een mummie in het Hermitage Museum. De resultaten ervan worden binnenkort verwacht.

© Belga

© ss

MEER OVER Kazachstan