© Kioni Papadopoulos

Op therapie in Antwerpse koffiebar: één keer per week spreekuur

‘Blue Monday? Koffie- of theerapie for the win!’: dat is een van de slogans van psychotherapeute Eef Lommelen. Zij organiseert elke maandag ‘Vi go in therapy’ in koffiebar Viggo’s op het De Coninckplein. “Er hangt nog te vaak een taboe rond therapie. Ik bied daarom therapie aan in de vorm van een los gesprek.”

Ine Verheyen

Seksuologe en psychotherapeute Eef Lommelen is elke maandag van 15u tot 18u aanspreekbaar in koffiebar Viggo’s. “Het idee is om een halfuur therapie te organiseren, een professionele koffieklets zeg maar. Ik vraag 20 euro per gesprek. De kop koffie of thee is inbegrepen én we zitten in de beste zetel van de koffiezaak. Je kunt een afspraak maken, maar je mag ook gewoon bij me komen zitten.”

Eef: “De stap naar therapie is vaak groot. Ook moet je vaak maanden wachten vooraleer je een afspraak kan maken. Ik wil er meteen zijn voor de mensen. Daarom kom ik naar hen toe. Met ‘Vi go in therapy’ wil ik therapie toegankelijker maken en het taboe errond doorbreken.”

Je kan met haar over alles praten. “Problemen die al langer sluimeren of dingen die net gebeurd zijn en je geraakt hebben. Dat kan iets kleins zijn, al is het maar een opmerking. Je kan daar dan even je hart over luchten bij mij. Je hoeft dus geen grote problemen te hebben om langs te komen, een korte reflectie kan ook.”

“Ik wil met mijn manier van werken mensen bij zichzelf laten stilstaan en op een positievere manier naar het leven laten kijken. Deze kennismaking kan ook een opstapje zijn naar ‘echte’ therapie.”

Achtergrondgeluid

Kunnen andere mensen de gesprekken afluisteren? “We zitten in het meest afgescheiden deel van de koffiebar en vlak naast de bar, dus er is altijd achtergrondgeluid.”

Eef Lommelen is niet aan haar proefstuk toe. Ze is de bezielster van IJsbrekers, dat deze zomer liep in de Antwerp Tower op de De Keyserlei. “Het was een pop-up om welzijnswerkers dichter bij de mensen te brengen. Het doel was therapie uit de klinische context te halen.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio