Restaurantuitbaters ontdekken parel in Zeeuwse oester

Foto: BERT DE DEKEN

Restaurantuitbaters ontdekken parel in Zeeuwse oester

Print
Beerse -

De kans dat u een parel vindt in een oester is bijzonder klein, maar het overkwam de uitbaters van visrestaurant De Zeeuwse Bron in Beerse. “In al die jaren is het derde keer dat we zo’n ontdekking doen”, vertelt Margit Verwijs van de Zeeuwse Bron.

De ontdekking van een parel in een oester heeft wat weg van een sprookje. In visrestaurant De Zeeuwse Bron in het centrum van Beerse was het werkelijkheid.

“We ontdekten de parel per toeval. Elke oester die we serveren, doen we zelf open om te controleren of ze wel in orde zijn”, zegt Margit Verwijs van de Zeeuwse Bron. “De parel is een vrij groot exemplaar van ongeveer een halve centimeter. We hebben dit nog maar drie keer meegemaakt. Mijn man werkt intussen al vanaf zijn zestiende in een visrestaurant en heeft dus al heel wat oesterschelpen gekraakt.”

De klanten hebben niets gemerkt van de bijzondere ontdekking. De zaakvoerders hebben het pareltje opzijgelegd en gaan het kleinood zelf koesteren. De bewuste oester was nog perfect geschikt voor consumptie. “We hebben het verhaaltje gepost op onze Facebookpagina, waardoor we al heel wat reacties kregen. Sommigen beweren dat de kans dat je een parel vindt 1 op 13.000 is”, grijnst Margit Verwijs.

Restaurantuitbaters ontdekken parel in Zeeuwse oester
Foto: BERT DE DEKEN

Niet uitzonderlijk

“De oester met de parel was afkomstig uit Yerseke. We houden de parel gewoon zelf bij, maar het bolletje is niet veel waard.”

Volgens dokter Nancy Nevejan, verbonden aan het laboratorium Aquacultuur van de Universiteit Gent, is het niet heel uitzonderlijk dat een oester een parel vormt. “De oester vormt de parel als reactie op een parasiet of een worm die het dier wil aanvallen. Hierdoor gaat de oester paarlemoer afscheiden en vormt zich een parel.”

Volgens een juwelier uit Zeeuws-Vlaanderen hebben parels uit Zeeuwse oesters geen economische, maar alleen emotionele waarde. En wie het kleine niet eert...

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio