© Kioni Papadopoulos

Voorstel van Nahima Lanjri voor premie voor mantelzorgpremie afgewezen

Districtsraadslid Nahima Lanjri (CD&V) pleitte tijdens de districtsraad voor de invoering van een premie voor mantelzorgers. “Daarmee zouden we een signaal van waardering geven aan al deze vrijwilligers.” Maar de meerderheid stemde het voorstel weg.

evw

“Heel wat ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarbij spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Ik vind het enorm verrassend dat het districtsbestuur een sociale maatregel als deze niet aanvaardt”, zegt Lanjri. “Vrijwilligerswerk is iets dat we absoluut moeten ondersteunen. Andere districten doen dat ook al.”

Districtsschepen van Senioren Omar Al Jattari (Groen) reageert dat het werk van de mantelzorgers inderdaad van onschatbare waarde is en maximaal gesteund moet worden. “Maar gezien de beperkte middelen die we als district ter beschikking hebben, hebben we keuzes gemaakt. Zo investeerden we bijvoorbeeld in fietstaxi’s, in fiets- en wandeltochten en in digitalisering voor onze senioren. Ook gaan we een project opstarten om de mantelzorgers te bege­leiden in hun rol. Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.”

Maar daar is Lanjri het niet mee eens. “Je kan een mantelzorgpremie perfect koppelen aan een inkomensvoorwaarde, zoals ook Berchem dat een tijdlang deed”, zegt ze. “Verder kun je het bedrag van de premie - jaarlijks tussen 100 en 150 euro - ­kaderen binnen de perken van het voorziene budget. Ik begrijp deze beslissing dus absoluut niet.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio