© REUTERS

Polen publiceert namen van 8.500 Auschwitz-bewakers: “Rechtvaardigheid”

Het Poolse Instituut van Nationale Herinnering heeft een database gelanceerd waarin de namen van 8.500 SS’ers staan die werkten in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Het is de meest volledige lijst die ooit werd gepubliceerd. “Dit is een vorm van rechtvaardigheid”, zegt onderzoeker Lasik.

neac

Lasik begon zijn onderzoek al in 1982, toen hij nog student was. Doorheen al die jaren controleerde hij zo’n 25.000 namen uit Poolse, Duitse en Amerikaanse archieven. Nu heeft hij dus een lijst met 8.500 namen overgehouden. “Vandaag is een historische dag, maar dit is nog maar het begin. We starten met Auschwitz en zullen de database uitbreiden naar andere concentratiekampen”, klonk het op een persconferentie.

De databankbevat niet alleen de namen van de bewakers, maar ook hun geboortedatum en -plaats, de tijd dat ze aanwezig waren in Auschwitz en, als het beschikbaar was, zelfs een foto van de bewaker. In de database wordt ook vermeld of er na de oorlog juridische actie werd ondernomen tegen de persoon in kwestie.

“Hen te kijk zetten als oorlogsmisdadigers”

Uit het onderzoek blijkt dat amper 12% van de bewakers achteraf officieel werd gestraft. Anderen sneuvelden tijdens de oorlog of konden gewoon aan juridische vervolging ontsnappen. “Het internationale rechtssysteem heeft gefaald. Ik doe wat een historicus hoort te doen: de mensen die verantwoordelijk waren te kijk zetten als oorlogsmisdadigers”, zegt Lasik. Volgens hem zouden zo’n 200 bewakers nog in leven zijn.

Tussen de opening van het kamp in 1940 en de bevrijding door de Sovjets in 1945 kwamen naar schatting 1,1 miljoen mensen om het leven.