© Patrick Van Dyck

© Patrick Van Dyck

1 / 2

Lambert Vermeiren: bemind in Rusland, onbekend in België

Kunstenaar Lambert Vermeiren (64) uit Borsbeek gooide twee jaar geleden in Rusland hoge ogen met zijn ‘vlakkenportret’ van president Vladimir Poetin. Vanaf 4 februari tot 5 maart toont Vermeiren, samen met drie bevriende kunstenaars, zijn werk in het districtshuis van Deurne.

Patrick Van Dyck

Enkele jaren geleden trok Lambert Vermeiren naar het Russische Tambov, een stad ruim 500 kilometer van Moskou, om er een zes masterclasses schilderen te geven aan studenten van de plaatselijke kunstacademie. “Ik kreeg er zelfs een medaille voor culturele verdiensten”, vertelt Vermeiren, die zegt dat zijn portret van Poetin in het Kremlin te bewonderen is. “Een replica van dat werk hangt in de Russische ambassade van Brussel.” Reeds verscheidene keren was hij te zien op de Russische televisie en enkele van zijn werken hangen, naast de oude meesters, in de permanente collectie van het Museum Galleria in Tambov.

Toch is Vermeiren in eigen land een nobele onbekende. “Dat doet pijn”, bekent de Borsbekenaar, die enkele duizenden kilometers hier vandaan wel wordt erkend voor zijn werk. “Hopelijk komt daar met mijn eerste overzichtstentoonstelling in België verandering in.”

info: Tentoonstelling 'Een ontmoeting tussen vier kunstenaars' van 4 februari tot 5 maart in het Districtshuis van Deurne. Met werk van Lambert Vermeiren, Yoke Hofmans, Chantal De Backer en Lucas Bertels.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio