© Kioni Papadopoulos

Chip tegen fietsdiefstallen in Antwerpen? “Voor een smart city zou dat pas slim zijn”

Veiligheidscamera’s kunnen een nieuw wapen worden in de strijd tegen de vele fietsdiefstallen. Door een eenvoudige chip in je fiets in te laten planten, kunnen camera’s die meteen detecteren als die gestolen wordt. Leen Verbist (sp.a) wil dat Antwerpen er snel werk van maakt.

doro

In de strijd tegen fietsdieven biedt Mechelen inwoners de kans om hun fiets uit te rusten met een hoogtechnologisch zendertje. Voorlopige kostprijs: 25 euro. Ook de gemeente Willebroek doet mee. “Wanneer een fiets met een zendertje gestolen wordt en voorbij onze locators in voetpadkasten, rijdt, kun je via de camera’s in de stad de tweewieler opsporen”, zei Mechels burgemeester Bart Somers vorige maand.

© rr

In Antwerpen?

“Fietsdiefstallen, het is echt een plaag in Antwerpen”, zegt Leen Verbist (sp.a). “Ik ken niemand die er nog niet het slachtoffer van is geworden. Als we echt een smart city willen worden, wat is er dan slimmer dan in chip in je fiets? Het schrikt niet alleen dieven af, het vergroot ook de kans dat je fiets kan teruggevonden worden. Ik zou zeggen: ga ervoor!”, besluit Verbist die het ook op de agenda van de Antwerpse gemeenteraad zette.

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) reageert afwachtend. “We willen eerst zien hoe het systeem met de chips in Mechelen werkt. Daarna kunnen we zien of we er iets mee gaan doen in Antwerpen.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio