© AFP

Daders schietpartij in Québec geïdentificeerd

De twee verdachten van de schietpartij in een moskee in het Canadese Québec zondagavond, waarbij zes doden vielen, zijn geïdentificeerd. Dat meldt persagentschap AP op gezag van een bron bij het gerecht. Het gaat om Alexandre Bissonnette en Mohamed el Khadir, twee studenten aan de Laval-universiteit.

mtm

De burgemeester van Québec, Régis Labeaume, werd zondagavond op de hoogte gebracht van de aanslag, die rond 19.30 uur lokale tijd gepleegd werd. Twee mannen waren tijdens het avondgebed binnengevallen in het islamitisch centrum in de Canadese stad en hadden er het vuur geopend. Op dat moment waren ongeveer 50 gelovigen aanwezig in de kerk.

“Laffe terreurdaad”

De daders brachten zeker zes mensen “tussen de 35 en de 70 jaar” om het leven, zegt Christine Coulombe, woordvoerster van de veiligheidsdienst in Québec. Er raakten ook zeker acht mensen gewond bij wat de Canadese premier Justin Trudeau een “laffe terroristische aanslag” noemt. “We veroordeelden deze terroristische aanval op moslims”, zei hij. “Vanavond rouwen de Canadezen voor zij die gedood werden bij een laffe aanval op de moskee in Québec City. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families”, voegde hij eraan toe op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Achtervolging

Een eerste verdachte werd kort na de feiten in de nabijheid van de plaats van de schietpartij al opgepakt, maar bij de tweede was het een ander verhaal. De man zou enkele minuten na de schietpartij berouw hebben gehad en de politie hebben gebeld, aldus Radio Canada. Een achtervolging ontspon zich, die eindigde op ongeveer 20 kilometer van de schietpartij in de moskee. De verdachte had er zijn voertuig gestopt. Na een korte onderhandeling zou hij aanvaard hebben zich aan de agenten over te geven. In zijn voertuig zou een wapen zijn aangetroffen.

De twee vermoedelijke daders zijn intussen geïdentificeerd, zo meldt AP.

De Canadese politie beschouwt naar eigen zeggen slechts één van de twee mannen die zijn aangehouden als verdachte, meldt Belga.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.