© AP

‘Man met het hoedje’ Abrini voor één dag uitgeleverd aan Frankrijk

De Belgische terreurverdachte Mohamed Abrini zal voor één dag worden overgeleverd aan de Franse autoriteiten. Dat heeft het federaal parket maandag meegedeeld. De overlevering gebeurt in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs.

Guy Stevens

De 31-jarige Mohamed Abrini werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini bekende dat hij de “man met het hoedje” is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Op 20 juli 2016 besliste de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling al dat Abrini aan Frankrijk mag worden overgeleverd om daar terecht te staan, maar dat hij een eventuele straf in België moet uitzitten. Vooralsnog verblijft Abrini nog steeds in een Belgische gevangenis.

MEER OVER Aanslagen Parijs