© REUTERS

“Geen geld om F-16’s langer boven Syrië te laten vliegen”

“Budgettair is niet voorzien dat de Belgische F-16’s na juli blijven doorvliegen. In juli zijn onze F-16’s een jaar in operatie tegen Islamitische Staat. Dat vraagt ook veel van onze piloten en ons materieel.” Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maandag nadat bekendraakte dat Nederland vanaf juli de rol van ons land niet overneemt.

Belgische en Nederlandse F-16’s wisselen elkaar af om stellingen van de terreurgroep in Irak en Syrië te bombarderen. De toestellen zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in Jordanië. De Belgische gevechtsvliegtuigen namen sinds 1 juli 2016 de taak op zich en normaal gezien zouden de Nederlanders in juli 2017 de fakkel weer overnemen. De Nederlandse Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Tweede Kamer echter laten weten dat de Nederlandse F-16’s dit jaar niet meer worden ingezet tegen IS.

“We zijn nog aan het bekijken hoe we de continuïteit van deze missie met betrekking tot de vliegbasis ginder op een intelligente manier kunnen garanderen”, reageert minister Vandeput. “Maar het budget laat niet toe dat onze F-16’s langer vliegen. Dat is een dure aangelegenheid die tegelijk ook heel veel vraagt van onze mensen en materieel”.

Hij vindt het jammer dat Nederland de rol niet kan overnemen, “maar veiligheid van mens en materieel is natuurlijk de eerste prioriteit. Als men dat niet honderd procent kan garanderen, dan begrijp ik de beslissing. Bovendien zit Nederland in een overgang naar een nieuw systeem, naar een nieuw gevechtsvliegtuig. Dat maakt het ook niet eenvoudiger”. De minister merkt op dat ons land actief blijft in de internationale strijd tegen IS.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio