© Photo News

Te weinig leraren in Antwerpse scholen door griepepidemie

Heel wat scholen in en rond de stad Antwerpen kampen met een lerarentekort. Dat komt door de griepepidemie die momenteel in ons land is. Dat meldt Radio 2 maandagochtend.

JaTi, GN

Viroloog Marc Van Ranst bevestigde vorige week dat de griepepidemie officieel in het land is. De epidemische drempel van 140 raadplegingen met griepsymptomen per 100.000 inwoners werd al twee weken op rij overschreden, en ook deze week lijkt die kaap bereikt te worden.

Dat er veel mensen thuis zijn met griep is ook te merken in de leslokalen. Heel wat Antwerpse scholen zitten met een lerarentekort, vooral in het lager onderwijs.

Ingrid Dessoy, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid in een twintigtal Antwerpse scholen, bevestigt het probleem in haar regio. “Er is een tekort aan leerkrachten die vervangingen kunnen doen of werkloos zijn”, zegt ze tegen deredactie.be. “In een normaal bedrijf wordt een werknemer met griep niet vervangen, maar je kan moeilijk een klas een hele week zonder leerkracht laten staan.”

“Op toppen van hun tenen”

“Een directeur die plots hoort dat vier leerkrachten tegelijk uitvallen door de griep, zit met de handen in het haar. Vaak gaan ze zelfs niet meer op zoek naar tijdelijke vervanging, omdat ze weten hoe moeilijk het is om die op korte termijn te vinden”, zegt Dessoy. “De reserves raken uitgeput. In sommige scholen lopen ze echt op de toppen van hun tenen.”

Scholen proberen het lerarentekort op te lossen door verschillende klassen samen te zetten, weet Radio 2. Een andere maatregel is dat kleuterleiders en –leidsters ingezet worden om les te geven in het eerste en tweede leerjaar. In de hogere jaren zijn het dan weer leerkrachten uit het secundair onderwijs die worden ingeschakeld.

Vacatures

Sinds begin januari zijn er volgens de cijfers van VDAB in de regio groot-Antwerpen 45 nieuwe vacatures voor het lager onderwijs. 27 vacatures zijn nog niet ingevuld. Voor het kleuteronderwijs is de situatie iets minder nijpend: 19 vacatures voor groot-Antwerpen, waarvan 10 die niet ingevuld raken. Toch zijn er in de provincie Antwerpen 297 werkzoekenden met een diploma lager onderwijs en 516 werkzoekende kleuterleidsters.

De VDAB raadt werkzoekenden met een diploma lager of kleuteronderwijs uit regio Mechelen, Waasland en Kempen aan om aandacht te hebben voor vacatures in de regio Antwerpen. “Vanuit de Kempen is het met de wagen niet zo evident om les te komen geven. We weten ook dat onbekend vaak onbemind is, als het over de multiculturele context van de stad Antwerpen gaat. Daarnaast bouwt elke leerkracht anciënniteit op in de scholengemeenschap waar hij werkt. Jongeren wachten liever even af of er geen plaats vrijkomt in een scholengemeenschap waar ze al gewerkt hebben, in plaats van elders van nul te beginnen.”

Lees ook: Behoed u voor de griep met deze tips

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER