© Herman Ricour

Iraanse tandarts uit Borgerhout: “Ik kan mijn nonkel in VS niet meer bezoeken”

“Het inreisverbod dat Donald Trump Iraniërs en burgers van zes andere landen oplegt, versterkt het islamisme”, zegt de Iraanse Darya Safai (41), die een tandartspraktijk heeft in Borgerhout.

cwil

“Het decreet tegen sommige moslimlanden is gebaseerd op religieuze discriminatie. Dat versterkt de islamisten alleen maar. Zo kunnen ze nog meer propaganda maken en soldaten ronselen. De strijd tegen islamisme kent geen grenzen. Je moet die strijd tegelijkertijd voeren in Washington en Brussel, maar evenzeer in Teheran”, zegt vrouwenrechtenactiviste Darya Safai.

“Bovendien zijn de Iraniërs die naar de Verenigde Staten reizen doorgaans seculieren die niet akkoord gaan met het strenge islamitische beleid in hun land. De diplomaten van Iran zijn wel islamitisch. Zij reizen via diplomatieke paspoorten en kunnen de Verenigde Staten wel nog binnen.”

Menselijke drama’s

Darya Safai benadrukt dat de maatregel van Trump menselijke drama’s veroorzaakt. “Een Iraanse vriendin van me woont in de Verenigde Staten, maar is vandaag in Iran omdat ze haar zieke vader wil bezoeken. Ze maakt zich grote zorgen. Zal ze ooit nog terug naar huis kunnen? Ik heb zelf een nonkel in de Verenigde Staten die als een tweede vader voor me is. Door het verbod kan ik hem niet meer bezoeken.”

“Wat Trump niet begrijpt, is dat de huidige oorlog niet tussen naties gaat. De oorlog gaat tussen waarden. Je gaat de wereld dus niet veiliger maken door alle burgers van een land de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. De daders van de meeste aanslagen in de Verenigde Staten kwamen trouwens uit andere landen dan de zeven naties die vandaag worden geviseerd.”

Safai is door het inreisverbod niet meer welkom in de Verenigde Staten. “Dat raakt me natuurlijk, maar ik was sowieso niet van plan om naar daar te gaan. Ik wil niet vertoeven in een land dat mensen discrimineert op basis van hun oorsprong en religie. Het Vrijheidsbeeld in New York weent.”

© Herman Ricour

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio