© BELGA

Meer slagkracht in strijd tegen oplichters

Fraudeurs vanaf nu sneller voor de rechter

De Economische Inspectie mag binnenkort eindelijk zelf fraudeurs voor de rechtbank dagen, zonder daarvoor de hulp van het parket te moeten inroepen. Dat heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) beslist. Doel is om fraudeurs sneller te kunnen bestraffen.

bm

Peeters heeft deze week 72 controleurs en inspecteurs van de Economische Inspectie het statuut van Officier van Gerechtelijke Politie gegeven. Onder die titel kunnen ze voortaan betrapte fraudeurs en sjoemelaars rechtstreeks voor de rechtbank dagen. De hulp van het parket hebben ze daar niet meer voor nodig, verduidelijkt Peeters’ woordvoerder Miet Deckers.

De nieuwe regel moet vermijden dat bepaalde fraudedossiers geseponeerd worden omdat het parket andere prioriteiten heeft. Ook moet het ervoor zorgen dat dossiers van het begin tot het einde bij de Economische Inspectie blijven. Vroeger moesten inspecteurs dossiers vaak uit handen geven als er naast een economisch misdrijf ook sprake was van oplichting, valsheid in geschrifte of woekerpraktijken. Gevolg: bewijsmateriaal raakte zoek of werd fout geïnterpreteerd.

Miljardenbusiness

De Economische Inspectie voert jaarlijks zo’n 35.000 controles uit. Bij een op de vijf is er sprake van een inbreuk. Meestal gaat het om kleinere bedragen, maar doordat het zo vaak voorkomt, spreekt Peeters over massafraude.

Een typisch voorbeeld is de misleidende bedrijvengids: handelaars krijgen de vraag om adresgegevens te controleren voor zo’n gids, en beseffen niet dat ze door dat te doen voor jaren vastzitten aan een duur contract. Ook valse loterijen komen vaak voor, waarbij iemand de melding krijgt dat hij of zij een geldprijs gewonnen heeft. Het enige dat je moet doen, is een kleine som betalen om het geld vrij te krijgen. De fraudeurs gaan lopen met het geld dat werd overgeschreven.

Door de Economische Inspectie meer slagkracht te geven, wil Peeters ook de strijd tegen namaak efficiënter organiseren. Dat is een gigantische business. Jaarlijks worden voor miljarden euro’s aan artikelen uit de markt gehaald. Ook tegen fraude met consumentenkredieten zal vanaf nu krachtdadiger opgetreden kunnen worden.