Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© Photo News

Veldrijden WK junioren bieles

Toon Vandebosch komt met gemengde gevoelens als achtste over de streep

Toon Vandebosch had zijn zinnen vooraf op een plaats bij de eerste vijf gezet. Hij moest finaal vrede nemen met een achtste plaats. Gezien de omstandigheden kon hij daar min of meer mee leven.

kle

“Ik ben woensdag ziek geworden”, zuchtte de jonge Mallenaar vermoeid. “Griepverschijnselen. Woensdag en donderdag ben ik niet op de fiets geraakt. Vrijdagavond heb ik ongeveer twintig minuten op de rollen gereden en daar moest ik het mee stellen. Daags voor de wedstrijd had ik 38,6 graden koorts en was het zelfs twijfelachtig of ik de start zou halen. Gelukkig kon de dokter me zaterdagmorgen groen licht geven.”

Door die griepaanval kon de renner van IKO Enertherm Beobank zijn ambitie om bij de top vijf te eindigen wel vergeten. “Ik moest realistisch zijn. In een wedstrijd op het allerhoogste niveau moet je echt honderd procent zijn als je vooraan wil eindigen. ”

De start van Vandebosch was nochtans niet slecht. “Ik ontsnapte gelukkig aan de zware massale valpartij net voorbij de eerste bocht. Jammer genoeg kreeg ik wat verderop met een lekke band af te rekenen. Daardoor zakte ik weg naar een elfde plek. Nu ik vaststel dat ik als derde Belg op een achtste plaats eindig op slechts negentien seconden van Jelle Camps, die zesde werd, dan hou ik een dubbel gevoel over aan de wedstrijd.”

Dit parcours was Vandebosch’ immers op het lijf geschreven. “Dat draaien en keren en die korte hellingen en steile afdalingen op een gladde ondergrond, dat kan ik heel goed. Anderzijds moet ik wel tevreden zijn dat ik die achtste plaats nog uit de brand heb kunnen slepen. Tegen Pidcock was niets te beginnen en allicht was ook een podiumplaats mits ik helemaal top was geweest iets te hoog gegrepen. Top vijf of zeker top zes had misschien wel nog gekund.”

Vandebosch hoopt nu snel uit te zieken om zijn eerste plaats in de Superprestige te verdedigen. “Ik sta momenteel aan de leiding, met zes punten voorsprong op Jelle Camps. Als het me lukt om die koppositie te behouden, dan kan ik met de nationale titel en eindwinst in de Superprestige en wereldbeker terugkijken op een schitterend seizoen.”