Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

Veldrijden Elite Wereldkampioenschap

“Laatste twee ronden was het beste eraf”

Wat lekke banden betreft, stak Laurens Sweeck op het WK in Bieles de ook al ongelukkige Mathieu van der Poel naar de kroon. Vijf keer reed de kopman van ERA-Circus lek, tweemaal toen hij in derde positie reed en het podium wenkte. “De laatste twee ronden was het beste eraf”, zocht hij geen excuus.

Laurens Sweeck kreeg in het Luxemburgse Bieles al vroeg in de wedstrijd af te rekenen met een lekke band. “Dat was op het moment dat ik zo naar Wout Van Aert toe reed, toen die in tweede stelling hing”, aldus Laurens Sweeck. “Ik viel meteen terug naar plek tien.”

Hij raakte niet in paniek en rukte opnieuw op naar die derde plaats, achter het duo van der Poel-Van Aert. “Ik reed opnieuw plat en verloor andermaal enkele plaatsen”, aldus Sweeck, die nogmaals de schade wist te herstellen, maar met nog eens bandenpech voorgoed de strijd voor een podiumplaats moest opgeven en finaal als zesde eindigde, ook al op een leeglopende tube.

“Ik bleef niet gespaard van tegenslag, maar iedereen kreeg zijn deel van de pech”, relativeerde hij achteraf. “Ik denk dat aan het einde van dit kampioenschap de waardeverhoudingen in acht werden genomen. Bij mijzelf was in de laatste twee ronden het beste eraf. Maar ik hoefde mij geen enkel verwijt te maken. Ik ben tot het uiterste gegaan.”

“Laurens bewees dat hij er stond, ook al had hij door die koortsaanval van de week voordien een verstoorde voorbereiding”, vulde vader-ploegleider Stefan Sweeck nog aan. “Dat en het feit dat ook de concurrentie met bandbreuken en valpartijen had af te rekenen, temperden zijn ontgoocheling om die gemiste medaille. Maar voor mij was het duidelijk: hij had de benen om dat podium te halen en daar ben ik bijzonder fier op.”